6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Thursday, April 10, 2008

Απόφαση Γ.Σ. Ιατρών Βενιζελείου νοσοκομείου και Κ.Υ. νομού Ηρακλείου 9/4/08 (ακολουθεί το Δελτίο Τύπου)

Μετά από μια μαζικότατη συνέλευση αποφασίστηκαν σχεδόν ομόφωνα τα κάτωθι :

Α. Συνέχιση της επίσχεσης και πλήρη στήριξη των ειδικευομένων γιατρών στην αποχή τους από την εφημερία.

Β. Αρνούμαστε να δηλώσουμε ότι εφημερεύσαμε με την θέλησή μας τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο παραβιάζοντας τα Π.Δ. 88/99 και 76/2005.

Οι εφημερίες κατά το διάστημα αυτό έγιναν με τρόπο παράνομο και καταναγκαστικό κατόπιν ρητής εντολής της διοίκησης για να μην διαταραχτεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και η εξυπηρέτηση των αναγκών υγείας του κοινωνικού συνόλου. Δεν συναινούμε στην περαιτέρω παραβίαση του νόμου της Ε.Ε. διότι αυτό καθίσταται επικίνδυνο για τους γιατρούς και τους ασθενείς.

Γ. Απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων καταβολή των δεδουλευμένων όπως σαφώς τα δικαιούμαστε.

Δ. Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας με υποβολή εκ μέρους των επιμελητών ατομικών δηλώσεων μη συναίνεσης σε εργασία πέραν του προβλεπόμενου ανώτατου εβδομαδιαίου ορίου των 48 ωρών.

Ε. Σε περίπτωση καταβολής των δεδουλευμένων αποφασίστηκε η διακοπή της επίσχεσης και η έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών σχετικά με νέο μισθολόγιο, τον τρόπο εφημέρευσης και το συνταξιοδοτικό.

ΣΤ. Στηρίζουμε και μετέχουμε ενεργά στην κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών στην Αθήνα την Παρασκευή 11/4/08. Η Ένωση καλύπτει τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής.

Το προεδρείο της Γ.Σ.

Τριμελής Επιτροπή Βενιζελείου νοσοκομείου

Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9/4/08

Γενικής συνέλευσης ιατρών Βενιζελείου νοσοκομείου και Κ.Υ. νομού Ηρακλείου

Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας οδηγούνται σε λουκέτο και την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό φέρει το υπουργείο υγείας.

Οι γιατροί των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του Ηρακλείου συνεχίζουμε την επίσχεση εργασίας αφού παραμένουμε απλήρωτοι όπως και οι συνάδελφοί μας σ’ όλη τη χώρα για εφημερίες που εκτελέσαμε τους προηγούμενους 3 μήνες (Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο) υπό συνθήκες που παραβίαζαν κάθε έννοια εθνικού και κοινοτικού δικαίου και μας εξαντλούσαν σωματικά και ψυχικά θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τόσο την υγεία την δικιά μας όσο και των ασθενών που καλούμασταν να περιθάλψουμε .

Ο επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου με το σκεπτικό της παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας αλλά και του συντάγματος αρνείται να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής των εφημεριών μας αφού οι ώρες που εργαστήκαμε ξεπερνούν κατά πολύ τις επιτρεπόμενες. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι σε μια το πολύ δυο μέρες τα νοσοκομεία δεν θα εφημερεύουν αφού οι γιατροί έχουν κατά πολύ υπερβεί τα επιτρεπόμενα όρια εβδομαδιαίας εργασίας.

Καλούμε την πολιτεία έστω και την ύστατη αυτή στιγμή και με ορατό πλέον τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει τώρα λύση.

Απαιτούμε άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ζητάμε ανθρώπινες, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς και νοσηλείας για τους ασθενείς. Ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις και νέο ιατρικό μισθολόγιο κι όχι με την ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης που το οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη κατάρρευση.

Καλούμε τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς σε κοινό αγώνα για την διάσωση του ΕΣΥ.

Monday, April 7, 2008

ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Τίποτα δεν είναι το ίδιο μετά τη μεγάλη μάχη για το ασφαλιστικό. Οι απεργίες και τα συλλαλητήρια έγιναν ένας νέος σταθμός για το εργατικό κίνημα, όπως και οι πανεργατικές απεργίες ενάντια στο νομοσχέδιο Γιαννίτση που ανάγκασε τον Σημίτη σε υποχώρηση. Μόνο που αυτή τη φορά δεν υπάρχει σύγκριση.

Οι αγώνες της εργατικής τάξης το τελευταίο 4μηνο έφτασαν στο υψηλότερο σημείο (αριθμητικά και ποιοτικά), σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναγκάζοντας ακόμη και «επίσημους αναλυτές» να μιλάνε για τη νέα μεταπολίτευση. Στις 3 πανεργατικές απεργίες απεργούσαν ακόμη και χώροι ασυνδικάλιστοι, ενώ η συμμετοχή σε χώρους όπως η ΔΕΗ, οι Δήμοι, η Τράπεζα της Ελλάδος έσπαγε τα ρεκόρ.

Η διαφορά ήταν ότι σε μια σειρά από κλάδους οι απεργίες έγιναν διαρκείας, ενώ οι πανεργατικές ήταν κορυφές σε ένα μακρύ ποτάμι. Την αρχή έκαναν τα «ευγενή ταμεία» με τους γιατρούς – μηχανικούς – δικηγόρους - δημοσιογράφους να απεργούν ήδη πριν τις 12 Δεκέμβρη και να συνεχίζουν στις 19/12. Τη σκυτάλη πήραν οι κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις σε Λιμάνια και ΔΕΗ, όπου οι αποφάσεις για απεργίες διαρκείας έδωσαν τον τόνο και καθόρισαν το κλίμα. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να διασπάσει το μέτωπο με παραχωρήσεις κάτω από το τραπέζι έπεσαν στο κενό.

Σε αυτό το κύμα καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι νέοι και οι γυναίκες. Μέχρι πρόσφατα το νέο εργατικό κομμάτι είτε δεν συμμετείχε καθόλου στις απεργίες είτε αναζητούσε χωριστές δικές του. Όμως η ορμή των απεργιών, οι απεργιακές φρουρές, το κατέβασμα στις πορείες στηρίχτηκε σε αυτό το νέο τμήμα της εργατικής τάξης που αποκτά τώρα αυτές τις εμπειρίες και αναζητά συνέχεια.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που εμποδίζει τη συμμετοχή του δυναμικού κομματιού είναι η αλλοτρίωση που νιώθουν οι εργαζόμενοι σε σχέση με τη λειτουργία των συνδικάτων. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία απωθεί όλο αυτόν τον κόσμο από τη ζωή των σωματείων. Δεν εμπνέει μια λειτουργία που μέσα στο χρόνο σημαίνει 1 συνέλευση και εκλογές στην καλύτερη. Αυτή είναι η ζωντανή εμπειρία με ηγεσίες όπως η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ που ακολουθούν ένα διάλογο-παρωδία με το Υπουργείο υγείας, μπλοκάροντας Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις. Το ίδιο ισχύει και με τη ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, που μέσα σε κλίμα πανεργατικής έκρηξης, δεν οργάνωσε τίποτα για τη μάχη στα νοσοκομεία και ήταν εμπόδιο στη συμπόρευσή τους με το με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα.

Οι ηγεσίες έχουν απομακρύνει τον κόσμο από τα συνδικάτα όχι μόνο με τις γραφειοκρατικές λειτουργίες, αλλά και με την πολιτική τους. Την ώρα που τα νοσοκομεία βράζουν και οι γιατροί βγαίνουν σε επισχέσεις εργασίας για τις εφημερίες, η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ αποδέχεται τη σύμβαση Αβραμόπουλου και προχωρά στη σύσταση επιτροπών με το υπουργείο, λες και η κυβέρνηση που λεηλατεί τα ταμεία και ιδιωτικοποιεί την υγεία θα φροντίσει καλύτερη τύχη για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Και η συνέχεια?

Είναι καθαρό για πολύ κόσμο ότι οι απεργίες για το ασφαλιστικό έκλεισαν λανθασμένα από όλες τις ηγεσίες στο υψηλότερο σημείο της κλιμάκωσης τους, κάτι που δεν αλλάζει με συμβολικές κινήσεις, όπως η πρόταση μομφής ή το δημοψήφισμα. Η πίεση των απεργιών ήταν εκείνη που έκανε το 80% της κοινωνίας να απαιτεί την απόσυρση του «ασφαληστρικού νόμου». Αυτό το ποτάμι έχει μπροστά του νέες απεργιακές μάχες ενάντια σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Πετραλιά. Κάθε μια από τις 73 υπουργικές αποφάσεις μπορούν να γίνουν Βατερλώ για την κυβέρνηση. Αυτή τη δυναμική μπορούμε να τη διευρύνουμε και στα μέτωπα των αυξήσεων, των προσλήψεων και των ιδιωτικοποιήσεων, μάχες ήδη ανοιχτές στα νοσοκομεία. Χρειάζεται η Αριστερά και οι αγωνιστές της βάσης να προωθήσουμε τη σύνδεση των μετώπων, ξεπερνώντας τον ψευτορεαλισμό των ηγεσιών. Να οργανώσουμε περιοδείες, κοινές συνελεύσεις όλου του προσωπικού για αυξήσεις, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, προσλήψεις και σταμάτημα των ΣΔΙΤ και των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Οι κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις γιατρών – νοσηλευτών - λοιπού προσωπικού είναι μονόδρομος.

Η εμπειρία έδειξε ότι το μαχητικό τμήμα της βάσης χρειάζεται να λειτουργήσει οργανωμένα. Όταν μπαίνει σε κίνηση το γρανάζι των χιλιάδων απεργών, παίζει κρίσιμο ρόλο το μικρό γρανάζι της μαχητικής μειοψηφίας που οργανώνει κάθε βήμα, πιέζει τις ηγεσίες και αντιστέκεται στις υποχωρήσεις. Τέτοιες πρωτοβουλίες της βάσης σπάνε τα στεγανά των παρατάξεων που είναι οργανωμένα ως εκλογικοί μηχανισμοί στα συνδικάτα. Αγωνιστές από όλο το φάσμα της αριστεράς ενώνονται σε τέτοιες κινήσεις, γιατί συσπειρώνονται με βάση την οργάνωση του αγώνα, το άπλωμα και το συντονισμό της δράσης σε όλους τους χώρους και όχι με ιδεολογικά κριτήρια.

Αυτή η ανάγκη είναι μεγαλύτερη όσο ποτέ άλλοτε στα νοσοκομεία. Τα Νυστέρι σας καλεί στην εργατική σύσκεψη που οργανώνει η Εργατική Αλληλεγγύη στις 20 Απριλίου, για να συζητηθούν οι εμπειρίες και να προχωρήσουν οι προσπάθειες των κινήσεων και εντύπων βάσης που όλοι χρειαζόμαστε για τη συνέχεια αυτού του νέου εργατικού κινήματος.

Wednesday, April 2, 2008

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» 2-4-2008

Στην Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα σήμερα την 2-4-2008, κατόπιν ενημέρωσης για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την καταβολή των εφημεριών Δεκεμβρίου 2007, ψηφίσαμε και αποφασίσαμε τα κάτωθι:

1. Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών μας Ιανουαρίου & Φεβρουαρίου 2008, καθώς και άμεση υλοποίηση της δέσμευσης της Διοίκησης του Νοσοκομείου για καταβολή των εφημεριών του έτους 2007 που περικόπηκαν. Επίσης απαιτούμε την πραγματοποίηση της δέσμευσης της Διοίκησης του Νοσοκομείου για τακτική και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών μας στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα. Για το σκοπό αυτό προχωρούμε σε:
· Συνέχιση της επίσχεσης εργασίας των ιατρών με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου κατά το τακτικό πρωινό ωράριο (ειδικευόμενοι, επικουρικοί, λέκτορες, μη μόνιμοι επίκουροι καθηγητές) και στάσης εργασίας των ιατρών με σύμβαση δημοσίου δικαίου (γιατροί του ΕΣΥ, μόνιμοι επίκουροι, αναπληρωτές και τακτικοί καθηγητές).
· Αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων από την Τετάρτη 3/4/2008 και παράσταση διαμαρτυρίας στην γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων στις 10 το πρωί.
· Αναστολή των εξιτηρίων.
· Σε περίπτωση μη καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2008 εντός 2 εβδομάδων προειδοποιούμε την Διοίκηση του Νοσοκομείου ότι θα επεκτείνουμε την επίσχεση των γιατρών με σχέση ιδιωτικού δικαίου και κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

Τα αιτήματα για αξιοπρεπή αμοιβή και τα ασφαλιστικά δικαιώματα αποτελούν κυρίαρχα και διαρκή αιτήματά μας.
2. Είμαστε αντίθετοι στην ενοποίηση του ΤΣΑΥ με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Διεκδικούμε ίσες εισφορές και ίδια ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για παλιούς και νέους ασφαλισμένους. Να καταργηθούν οι απαράδεκτοι αντιασφαλιστικοί νόμοι του Σιούφα και Ρέππα.
3. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την πρόταση για Συλλογική Σύμβαση εργασίας που κατέθεσε προς την ΟΕΝΓΕ το Υπουργείο Υγείας στις 16-01-2008 και 21-02-2008 Διεκδικούμε:
· αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την υγεία
· προσλήψεις σε όλες τις κενές οργανικές θέσεις του ΕΣΥ
· βασικό μισθό 1600 ευρώ για τον ειδικευόμενο και με ανάλογη αύξηση σε όλες τις βαθμίδες
· ανθρώπινο ωράριο εργασίας 6ωρο-5ημερο-30ωρο με 1 ενεργό εφημερία την εβδομάδα

Η Γενική Συνέλευση Γιατρών του ΠΓΝ «Αττικόν»