6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Friday, July 18, 2008

ΣABBATO 6 ΣEΠTEMBPH 6μμ Aγαλμα Bενιζέλου - Πολιορκούμε τον Kαραμανλή στην ΔEΘ!

Ο χώρος της Yγείας είναι ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Καραμανλή και η παρέα Αβραμόπουλου – Αλογοσκούφη έχουν οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία σε πλήρη διάλυση και έχουν μετατρέψει τις συνθήκες εργασίας σε πλήρη κόλαση.
Εφημεριακά κραχ σε πολλά νοσοκομεία ιδιαίτερα τώρα που χρειάζεται να πάρουμε τις λίγες μέρες διακοπών για να ξαποστάσουμε.
Απίστευτες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό σπρώχνουν να βγαίνει η δουλειά με όλο και λιγότερους εργαζόμενους με αποτέλεσμα τρομερή εντατικοποίηση για μας (χιλιάδες ρεπό να μας χρωστάνε και συχνά απλήρωτη εργασία) και επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς.
Μισθούς πείνας ενώ ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη και η ακρίβεια εξανεμίζει τα πενιχρά ποσά που μας δίνουν οι νεοφιλελεύθεροι φωστήρες της οικονομίας. Την ίδια ώρα που οι πολιτικές τους ροκανίζουν το δημόσιο “δωρεάν” σύστημα Υγείας, επιβάλλοντας τους ιδιώτες, το κέρδος και τον ανταγωνισμό μέσα από τα ΣΔΙΤ, τα ιδιωτικά συνεργεία και την υποχρηματοδότηση. Μέσα στις σελίδες του Νυστεριού θα βρείτε πολλά παραδείγματα της άθλιας αυτής κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία.
Αρκετά όμως! Χρειάζεται να οργανώσουμε την δική μας απάντηση. AYΞHΣEIΣ, MAZIKEΣ ΠPOΣΛHΨEIΣ MONIMOY ΠPOΣΩΠIKOY (οι συνάδελφοι γιατροί ζητάνε άμεσα 5.000 προσλήψεις) ANΘPΩΠINA ΩPAPIA, BAPEA ANΘYΓIEINA για όλους εμάς στα νοσοκομεία που δουλεύουμε μέσα σε ανθυγιεινές συνθήκες, ΛEΦTA ΓIA TO ΔHMOΣIO NOΣOKOMEIO. Είναι πρόκληση η απάντηση ότι δεν υπάρχουν λεφτά την ώρα που εκατομμύρια ευρώ μπροστά στα μάτια μας αλλάζουν χέρια στα σκάνδαλα της siemens, που 12 δις ευρώ θα σπαταληθούν σε εξοπλισμούς για να μπορεί ο Καραμανλής να παίζει το τσιράκι του Mπους.
Να οργανώσουμε τη δική μας απάντηση μαζί με όλους τους εργαζόμενους που αντιστέκονται στην λιτότητα στις ιδιωτικοποιήσεις. Να βρεθούμε όλοι μαζί στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 6 Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη. Θα είναι εκεί οι λιμενεργάτες και οι Σιδηροδρομικοί που αγωνίζονται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, οι εργαζόμενοι στον Λαναρά και στην Siemens που προσπαθούν να κρατήσουν τις δουλειές τους, οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί, όλοι οι εργαζόμενοι που πάλεψαν το ασφα-ληστρικό. Όλοι μαζί να πολιορκήσουμε τον Καραμανλή και τους πλούσιους φίλους του.
Στις 15 -19 Σεπτέμβρη να οργανώσουμε την πενθήμερη απεργία των γιατρών και την συνέχειά της. Να ξεσηκώσουμε τα νοσοκομεία απλώνοντας την απεργία σε όλους τους υγειονομικούς πιέζοντας την ΠOEΔHN να μπει απεργιακά δίπλα στους γιατρούς.
Τίποτα δεν θα μας χαριστεί θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση των σκανδάλων να μας τα δώσει όλα και να φύγει.

ΙΠΠOKPATEIO ΘΕΣΣΑΛONIKHΣ

Οι συνθήκες εργασίας στο Ιπποκράτειο Γ.N.N. Θεσσαλονίκης έχουν φτάσει πλέον στο ναδίρ. Έχει φτάσει σε σημείο να λειτουργεί ακόμα και με λιγότερο από το προσωπικό ασφαλείας ειδικά στις απογευματινές και βραδινές βάρδιες. Για να ανταπεξέρθει στις απαιτήσει που έχει το νοσοκομείο αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με οφειλόμενα ρεπό, που φτάνουν σε κάποιους τον αριθμό 140!!!
Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι το προσωπικό να εργάζεται με εξαντλητικούς ρυθμούς και να καταπονούνται ψυχικά και σωματικά οι ίδιοι. Απ’ την άλλη οι παροχές υπηρεσιών προς τους ασθενείς υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο. Φτάνοντας σε επικίνδυνο βαθμό.
Όλα αυτά βέβαια είναι γνωστά στον κόσμο και ακόμα περισσότερο στους υπουργούς Υγείας που κατά καιρούς περνούν από το νευραλγικό αυτά υπουργείο, προκηρύσσοντας προσλήψεις πολλών χιλιάδων με ανοιχτά φύλλα πορείας, που ποτέ όμως δεν έχουν φτάσει στον προορισμό τους. Τα ερωτήματα λοιπόν είναι πολλά: Γιατί αφού γνωρίζουν την κατάσταση οι υπέυθυνοι δεν κάνουν τίποτα για την βελτίωσή της; Που αποσκοπεί αυτό; Γιατί θέλουν να εξαντλήσουν τις αντοχές του προσωπικού; Γιατί ταλαιπωρούν τους πολίτες; Που είναι επιτέλους αυτό το κράτος Πρόνοιας; Θα ήθελε ο ίδιος ο Υπουργός αν βρεθεί σε δύσκολη θέση να εξυπηρετείται από μία νοσηλεύτρια που έχει ακόμα 40 ασθενείς να εξυπηρετήσει; Ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις.
Η καλύτερη απάντηση είναι να πιάσουμε το νήμα των αγώνων. Εμείς στην Αγωνιστική Πρωτοβουλία έχουμε αποφασίσει να συμμετέχουμε στην διαδήλωση που θα γίνει στις 6 Σεπτέμβρη στην ΔEΘ. Θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε την μαζική συμμετοχή όλων των εργαζόμενων από το Ιπποκράτειο.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

...οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 1.300 και έχουν αυξητική τάση. Από 155 νοσηλεύτριες-ες που υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας προ εξαμήνου έχουν έρθει 30... δύο χειρουργεία δεν λειτουργούν, το προσωπικό αδυνατεί να πάρει άδεια, χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό. Ακόμα δεν δόθηκαν οι άδειες του 2007.
Η αιμοδοσία λόγω έλλειψης προσωπικού, σταμάτησε να δέχεται αιμοδότες τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα, μειώνοντας κατά 50 με 60% τις φιάλες των αιμοδοτών.

ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ

Μετά την κινητοποίηση της Δευτέρας 7/7 στην οποία κτίστηκε από τους εργαζόμενους η είσοδος του Νοσοκομείου και τις δεσμεύσεις που έδωσε ο γεν. γραμ. του υπουργείου για προσλήψεις προσωπικού και την ανακούφηση από την εφημερία, για υποδομές, την βελτίωση του κτιριακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού και την τοποθέτηση κλιματιστικών στους θαλάμους ασθενών.
Σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων καλεί τον υπουργό να τις υλοποιήσει έως την Πέμπτη 17/7 αλλιώς θα προχωρήσει σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις:
- Αποκλεισμό της εισόδου
του Νοσοκομείου
- Διακοπή των εφημεριών
- Στάσεις εργασίας
- καθημερινό αποκλεισμό της Ιεράς Οδού


ΣΧΟΛΙΑ
Πάνω από τις μισές οργανικές θέσεις κενές (από 1400 καλυμμένες 600). Tα τμήματα στενάζουν με μια νοσηλεύτρια σε κάθε νοσηλευτικό τμήμα των 40 ασθενών. Οι ξενώνες κλείνουν από έλλειψη προσωπικού. Οι υπηρεσίες στήριξης αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού και ραγδαία ιδιωτικοποιούνται, υπάρχει ένας γιατρός για 3 νοσηλευτικά τμήματα και ξενώνες.

XATZHKΩΣTA - Αυξήσεις - Προσλήψεις – Εφημερίες Ήρθε η ώρα για απεργίες

Το επόμενο διάστημα για το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Από τη μία οι ελλείψεις προσωπικού, από την άλλη το θέμα των εφημεριών έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε όλο το νοσοκομειακό προσωπικό.
Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων το Νοσοκομείο Χατζηκώστα λειτουργεί πλέον στα όρια της επικινδυνότητας και δεν είναι μακριά το κλείσιμο κάποιον τμημάτων, λόγω έλλειψης προσωπικού. Σήμερα υπάρχουν πάνω από (458) κενές θέσεις, περίπου το 35%, ενώ καθημερινά ο αριθμός αυτός θα αυξάνει λόγω αποχωρήσεων. Ενδεικτικά οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης την τελευταία τριετία είναι (92) (όλων των ειδικοτήτων) ενώ την ίδια περίοδο οι προσλήψεις είναι περίπου (20) και μόνο νοσηλευτικού προσωπικού. Με αποτέλεσμα τμήματα-μονάδες λειτουργούν καθημερινά με προσωπικό ασφαλείας, πολλές φορές στα όρια, πολλές φορές κάτω, φθάνοντας στο όριο επικινδυνότητας. Σε πολλά τμήματα υπάρχουν πολλές άδειες - ρεπό που δεν έχουν δοθεί. Ενώ σταδιακά από το 2000 και μετά μεγάλα τμήματα του Νοσοκομείου παραδίδονται σε ιδιώτες (καθαριότητα, φύλαξη, σε λίγο η κουζίνα, η τεχνική υποστήριξη) με πολύ μεγαλύτερο κόστος, από την πρόσληψη αντίστοιχου μόνιμου προσωπικού.
Μέσα στον Ιούλιο σύμφωνα με την ΕΙΝΗ, αναμένεται να εφαρμοστεί η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου που θα κρίνει μη σύννομη την εφαρμογή διευρυμένων ωραρίων για τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς και θα ζητά την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας για τις εφημερίες με την ευρωπαϊκή οδηγία που δεν επιτρέπει περισσότερες από 48 ώρες εργασίας για τους ειδικευμένους και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους γιατρούς. Αυτή τη στιγμή οι γιατροί στα νοσοκομεία της χώρας δουλεύουν κατά μέσο όρο 60,70 ακόμη και 90 ώρες εβδομαδιαίως, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για τους ασθενείς. Από τη στιγμή της εφαρμογής λοιπόν δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας των νοσοκομείων. Οι τρόποι που η κυβέρνηση επισήμως ή όχι προτείνει για την επίλυσή του είναι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που έρχονται να διαλύσουν τη συλλογικότητα των εργαζομένων, οι τύπου stage «γιατροί εφημεριατζήδες» ή επιστροφή του θεσμού της άμισθης ειδικότητας.
Αυτό που απαντάμε εμείς και πρέπει να ανοίξουμε το επόμενο διάστημα τόσο στη διαδήλωση στη ΔΕΘ μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους, όσο και στην πενθήμερη απεργία που έχει ήδη προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ για το Σεπτέμβρη και ενάντια στην πολιτική της υποχρηματοδότησης της υγείας (την ίδια στιγμή των εκατομμυρίων της siemens και των πολεμικών ασκήσεων με το Ισραήλ) είναι το τρίπτυχο αυξήσεις ( 1600 ευρώ για τον πρωτοδιοριζόμενο στα νοσοκομεία ) – προσλήψεις - ανθρώπινο ωράριο (5μερο- 6ωρο και μια ενεργό εφημερία)

ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Παρότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση, οποιασδήποτε μορφής, εκ μέρους της Διοίκησης του Νοσοκομείου ή του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με έγκριση του απαιτούμενου επιπρόσθετου κονδυλίου που να επιτρέπει την πλήρη και στο ακέραιο καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών του Π. Γ. Νοσοκομείου «Αττικόν» καθώς και την απρόσκοπτη καταβολή των εφημεριών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν κατά το έτος 2008, οι Διευθυντές των Κλινικών και Εργαστηρίων οπισθοχώρησαν από την προηγούμενη θέση τους και εισηγήθηκαν προγράμματα εφημεριών, εξαναγκάζοντάς μας σε αναγκαστική απλήρωτη υπερωριακή εργασία.Ανακοινώνουμε ότι οι γιατροί του Π. Γ. Νοσοκομείου «Αττικόν» θα εφημερεύσουμε σήμερα 17/7/08, για άλλη μια φορά, απλήρωτοι.

Οι γιατροί του ΠΓΝ «Αττικόν»

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ

Η κατάσταση στο πιο μεγάλο και σύγχρονο νοσοκομείο της Αθήνας θυμίζει την κατάσταση σε τριτοκοσμικές ή εμπόλεμες χώρες: Από το Μάρτη οι γιατροί δεν πληρώνονται εφημερίες, το καλοκαίρι "δεν βγαίνουν τα προγράμματα" των αδειών και η διοίκηση προχωρά σε "συγχωνεύσεις" κλινικών, οι προσλήψεις του Αβραμόπουλου "έγιναν" αλλά τελείωσε η σύμβασή τους..., οι προμήθειες "κατανοικοκυρεύτηκαν" - λείπουν σύριγγες, γάζες, ράμματα, συρραπτικά και χαρτί Α4! Η συνέλευση των γιατρών ζήτησε αφού δεν πληρώνονται οι εφημερίες να μην κατατεθούν προγράμματα εφημεριών μετά τις 15 του μήνα κι έτσι υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί το Αττικό από το πρόγραμμα εφημεριών των νοσοκομείων.
Στα πλαίσια της κινητοποίησης των γιατρών έγινε κοινή συγκέντρωση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους την Τετάρτη 9/7 στις 12:00 στο μεγάλο αμφιθέατρο του νοσοκομείου όπου ήταν καλεσμένοι πολιτικοί και τοπικοί φορείς, δήμοι της Δυτικής Αττικής. Περιγράφηκαν οι άσχημες συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου με την απλήρωτη εργασία και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Στο τέλος της μαζικής συγκέντρωσης η πενταμελής επιτροπής των γιατρών κάλεσε τους νοσηλευτές και το σωματείο σε κοινή συντονιστική επιτροπή για να οργανώσουν την συνέχεια.
Είναι η ευκαιρία να συνδέσουμε τους αγώνες μας: η ΟΕΝΓΕ έχει καλέσει σε απεργία, και η ΠΟΕΔΗΝ πρέπει να κάνει το ίδιο. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι γνωστή: να δουλέψουν τα νοσοκομεία όπως μπορούν και χωρίς λεφτά. Να τους δείξουμε ότι δεν περνάει. Όλοι μαζί μπορούμε να δείξουμε ότι ο κορδελάκιας Αβραμόπουλος είναι γυμνός!


ATTIKO...
Μόνο στο νοσηλευτικό προσωπικό οφείλονται πάνω από 4.442 ρεπό, ενώ οι οφειλόμενες ημέρες κανονικής άδειας προηγούμενων ετών ξεπερνούν τις 3.433 ημέρες.
Oι ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας κερδίζουν το χρόνο 1.7 δις ευρώ. Δύο φορές τους μισθούς και τις εφημερίες όλων των νοσοκομειακών γιατρών.

Monday, July 7, 2008

ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Μια καθαρή νίκη για το κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών αποτέλεσε το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ της 7ης Ιουλίου. Ο Αβραμόπουλος σχεδίαζε να εκβιάσει τη συναίνεση των νοσοκομειακών για να υπογράψουν την κλαδική συμφωνία που καθήλωνε τις αποδοχές των γιατρών, επέβαλε επίδομα εφημερίας και διαιώνιζε τις ατέλειωτες ώρες εργασίας. Έχοντας αποσπάσει τη συμφωνία της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) του Γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και εκβιάζοντας τους γιατρούς αφήνοντας τους απλήρωτους, δήλωνε όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι «επίκειται η υπογραφή συμφωνίας» με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Η κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης του υπουργείου από το συνέδριο ήταν η ταφόπλακα αυτού του σχεδίου και οδηγεί το υπουργείο σε αδιέξοδο.
Πέρα όμως από ένα χαστούκι στο υπουργείο ήταν και μια νίκη απέναντι στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Παρόλο που ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ είχαν την πλειοψηφία των συνέδρων (και παρά την σεχταριστική στάση της ΔΗΠΑΚ) η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων ψήφισε την κοινή πρόταση των ΑΕΓ-ΑΡΣΙ-ΝΥΣΤΕΡΙ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όρισε και νέα διαπραγματευτική ομάδα αποτρέποντας νέα μαγειρέματα και ξεπουλήματα από το δίδυμο Τσούκαλου και Λαοπόδη. Ήδη, παρόλο που το υπουργείο ανέβαλε το ραντεβού με τη διαπραγματευτική ομάδα δείχνοντας την τακτική του, αναγκάστηκε να την αναγνωρίσει αποδεχόμενο την απόφαση του συνεδρίου.
Ο τρίτος λόγος που κάνει πετυχημένο το συνέδριο είναι ότι αποφάσισε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης. Τόσο η άμεση 48ωρη σε συντονισμό με την ΠΟΕΔΗΝ (για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια απεργήσανε μαζί όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία) αλλά πολύ περισσότερο η εισήγηση για 5μερη απεργία στις 15-19 Σεπτέμβρη που μπορεί να μετατραπεί σε διαρκείας (μετά από πρόταση της Πρωτοβουλίας Γένοβα) είναι μια αγωνιστική απόφαση που πιάνει το νήμα των πετυχημένων επισχέσεων της άνοιξης και δίνει τη δυνατότητα της κλιμάκωσης. Είναι γεγονός ότι χωρίς το κύμα των επισχέσεων δεν θα καταφέρναμε ούτε την πληρωμή των εφημεριών μας αλλά ούτε και τη θεαματική ανατροπή του συνεδρίου. Η απειλή και μόνο του απεργιακού φθινοπώρου κάνει τον Αβραμόπουλο να σκέφτεται πολύ σοβαρά τα επόμενα βήματά του και ανοίγει την όρεξη στους νοσοκομειακούς γιατρούς να ξεδιπλώσουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική απ’ ότι στις επισχέσεις συντονιζόμενοι και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Μια πιθανή απορριπτική απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου που θα κρίνει παράνομη την τροπολογία του Αβραμόπουλου μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις στο άμεσο διάστημα. Είναι σίγουρο ότι το υπουργείο θα πιέσει τους γιατρούς με περικοπές προγραμμάτων εφημεριών, με περικοπές στην πληρωμή τους και με απειλές για υπογραφή ατομικών δηλώσεων ακόμα και με διευθέτηση και ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών. Η απάντησή μας χρειάζεται να είναι ξεκάθαρη. Δεν υπογράφουμε ατομικές δηλώσεις, κατεβάζουμε πλήρη προγράμματα και διεκδικούμε την πληρωμή τους με επίσχεση αν χρειαστεί και απαντάμε σε οποιαδήποτε πρόταση - επίθεση του υπουργείου ότι ο μόνος τρόπος να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων του συνεδρίου (1600 ευρώ, 4500 προσλήψεις, 48ωρο) για να υπογράψουμε κλαδική συμφωνία. Η αποφασιστικότητά μας μπορεί να στριμώξει το υπουργείο και μια δυναμική απεργιακή κλιμάκωση το φθινόπωρο θα πιέσει την κυβέρνηση να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια για «σπατάλες» και να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα πρέπει να αξιοποιηθεί για την προετοιμασία της απεργίας. Οι ενώσεις πρέπει άμεσα να αποφασίσουν την κήρυξη της απεργίας, να βγάλουν αμέσως υλικό (αφίσα και προκήρυξη) και να ενημερώσουν τους συναδέρφους με περιοδείες και συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο. Η εκλογή απεργιακών επιτροπών σε κάθε νοσοκομείο είναι το επόμενο βήμα που θα οργανώσει από τα κάτω τις κινητοποιήσεις, θα περιφρουρήσει την απεργία, θα κυκλοφορήσει το ενημερωτικό υλικό και θα προγραμματίσει συγκεντρώσεις και χάπενινγκ σε κάθε πόλη και κάθε νοσοκομείο. Ο συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία με κοινές επιτροπές γιατρών και λοιπού προσωπικού μπορεί να ξεσηκώσει τα νοσοκομεία και να δυναμώσει το μέτωπό μας απέναντι στο υπουργείο. Τέλος χρειάζεται συντονισμός των απεργιακών επιτροπών σε κάθε πόλη και πανελλαδικά για να εξασφαλιστεί η συνέχεια και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Απαραίτητος σταθμός σ’ αυτή τη μάχη είναι η διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 6 Σεπτέμβρη που οι νοσοκομειακοί γιατροί μαζί με τους άλλους εργαζόμενους μπορούν να δώσουν μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση της ακρίβειας και των σκανδάλων. Μ’ αυτά τα βήματα μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο απέναντι στο υπουργείο όπως μέχρι τώρα κερδίσαμε τη μάχη των επισχέσεων και τη μάχη του συνεδρίου.