6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Tuesday, January 26, 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΙΝΗ

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ)

Monday, January 18, 2010

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ - 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

ΟΛΟΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30 Π.Μ. ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

Μέχρι τώρα κυβέρνηση, μεγαλόμισθοι χοντρόπετσοι δημοσιογράφοι και καναλάρχες, σαμαροκαρατζαφέρηδες, ντόπιοι και διεθνείς τραπεζίτες, ΔΝΤ και Ευρωπαίοι επίτροποι, όλος ο συρφετός έπεσαν πάνω να μας πείσουνε για την ανάγκη να κάνουμε νέες θυσίες και να σώσουμε την οικονομία. Με προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των τραπεζιτών και βάζει στόχο τους μισθούς, τις συντάξεις, τις δουλειές μας. Ο Παπανδρέου θυμίζει όλο και πιο πολύ Καραμανλή. Την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουνε κάτω από την έλλειψη πόρων και μόνιμου προσωπικού, που τα οργανικά κενά μεγαλώνουν αντί να μειώνονται και η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται. Την ίδια ώρα που την συλλογική σύμβαση και το νόμο 3754/09 για τις προσλήψεις γιατρών τα μετατρέψανε σε άχρηστα χαρτιά για τα σκουπίδια. Τα ίδια ώρα τα χαμόγελα, οι υποσχέσεις και τα θα των νέων υπουργών θυμίζουν τραγικά στυλ Αβραμόπουλου. Φτάνει πια η κοροϊδία, έχουν το θράσος να απαιτούν νέες θυσίες. Θέλουν θυσίες, να τους δώσουμε απεργίες. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ, να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν θα περάσει κανένα σχέδιο περικοπών, είτε λέγεται σύμφωνο σταθερότητας, είτε Καλλικράτης. Με περιοδείες, ενημερώσεις, συνελεύσεις, απεργιακές επιτροπές αγώνα να ξεσηκώσουμε κάθε νοσοκομείο. Γιατροί και υπόλοιποι εργαζόμενοι, όλοι μαζί με τα πανώ των νοσοκομείων μας, να κατέβουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση.

ΑΥΤΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ.
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΔΙΠΛΩΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ.
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ, ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ

Wednesday, January 13, 2010

21 ΓΕΝΑΡΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΗ - ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Συναδέρφισσες- συνάδερφοι

Στις 21 Γενάρη οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ηπείρου ψηφίζουμε για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΕΙΝΗ. Οι εκλογές αυτές γίνονται μερικούς μήνες μετά την εντυπωσιακή κατάρρευση της κυβέρνησης της ΝΔ, με φόντο τη χειρότερη κρίση μετά τη δεκαετία του 1930. Οι εκλογές της ΕΙΝΗ γίνονται την ώρα που η νέα ηγεσία του υπουργείου υγείας και η νέα κυβέρνηση συνεχίζοντας στο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη, δίνει προτεραιότητα στα κελεύσματα των «αγορών» και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αφήνει σε αοριστόλογες υποσχέσεις τα εκρηκτικά προβλήματα των νοσοκομείων και των εργαζομένων σε αυτά. Η μη κατάργηση του πλαφόν έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι των νοσοκομειακών γιατρών να βλέπει μείωση των αποδοχών του. Στην πραγματικότητα οι αυξήσεις που κερδήθηκαν πέρυσι εξανεμίζονται, η κοροϊδία με τις απλήρωτες εφημερίες συνεχίζεται ενώ την ίδια στιγμή τα σχέδια για κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών θα σημάνουν δραστική μείωση των αποδοχών μας. Με τον ίδιο τρόπο οι προσλήψεις των 2000 νοσοκομειακών γιατρών που υποτίθεται ότι θα είχαν ολοκληρωθεί ως τον Ιούλιο συνεχώς αναβάλλονται και οι εξελίξεις επιμελητών και διευθυντών γίνονται με ρυθμό χελώνας. Την ώρα που θα έπρεπε να συζητάμε για τη νέα συλλογική σύμβαση είμαστε πολύ πίσω από την εφαρμογή της παλιάς.
Και στην Ήπειρο σήμερα η κατάσταση στον χώρο της υγείας δεν ξεφεύγει από την γενικότερη εικόνα. Νοσοκομεία με μεγάλες ελλείψεις σε Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με πιο έντονο το πρόβλημα στην Άρτα, Πρέβεζα, Φιλιάτες και Λευκάδα, με αποτέλεσμα οι εφημερίες των συναδέλφων να φτάνουν μέχρι διψήφιο αριθμό εξαντλώντας σωματικά και ψυχικά τους γιατρούς αλλά και υποβαθμίζοντας τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται. Η μοναδική «λύση» που δίνουν, στην πραγματικότητα διαιωνίζει το υπάρχων πρόβλημα και δεν είναι άλλη από το «μπάλωμα» με προσλήψεις επικουρικών γιατρών, ενός θεσμού που κρατάει τους συναδέλφους δέσμιους στην εργασιακή ανασφάλεια, ένα σύγχρονο καθεστώς ομηρίας. Απέναντι στις διεκδικήσεις των Γιατρών δεν έλειψαν αυταρχικές μέθοδοι αντιμετώπισης όπως στην Πρέβεζα, από τον Διευθυντή Ιατρικής υπηρεσίας. Προωθούν τα ΣΔΙΤ(Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για το νέο Νοσοκομείο της Πρέβεζας παρά την τεκμηριωμένη αντίδραση του πληθυσμού της περιοχής. Στο Χατζηκώστα προσπάθησαν να βάλουν χέρι στην μισθοδοσία ιδίως των Επικουρικών γιατρών μετά από κατάσχεση ποσού από Φαρμακευτική εταιρεία. Σε μια περιοχή όπως η Ήπειρος, με πολλές απομακρυσμένες περιοχές, τα Κ. Υ. παραμένουν υποστελεχωμένα και με μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό κάτι που τα εμποδίζει να προσφέρουν πραγματική πρωτοβάθμια υγεία και τα μετατρέπει σε απλούς διεκπεραιωτές, δυσκολεύοντας την κατάσταση τόσο στα νοσοκομεία όσο και στους κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα παραμένουν απλήρωτοι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας για τις εφημερίες του Νοεμβρίου. Στα νομαρχιακά νοσοκομεία αρκετοί συνάδελφοι μένουν απλήρωτοι γιατί υπερβαίνουν το πλαφόν, ενώ τους εξαναγκάζουν σε εφημέρευση. Τέλος λόγω σταματήματος της χρηματοδότησης από την ΔΕΠΑΝΟΜ, έργα που έχουν εγκαινιαστεί παραμένουν ντουβάρια, όπως το κέντρο απεξάρτησης του Χατζηκώστα.
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ!
Όλες οι κατακτήσεις με τη νέα συλλογική σύμβαση είναι νίκη της βάσης των νοσοκομειακών γιατρών που με μαζικές συνελεύσεις, παρατεταμένες κινητοποιήσεις και πανελλαδικό συντονισμό ξεπέρασαν την ξεπουλημένη ηγεσία της ΟΕΝΓΕ και στρίμωξαν τον υπουργό. Το κύμα των επισχέσεων της άνοιξης του 2008 για τις απλήρωτες εφημερίες ήταν η αρχή ενός κινήματος που έδωσε τη σκυτάλη στην ανατροπή του έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ τον Ιούνη, συνεχίστηκε με την πενθήμερη απεργία του Σεπτέμβρη και κορυφώθηκε με τις μαζικές συνελεύσεις του Οκτώβρη και Νοέμβρη και την απειλή του εφημεριακού κραχ. Ο συμβιβασμός των ηγεσιών που ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις στην πιο κρίσιμη στιγμή ήταν αυτός που έδωσε τη δυνατότητα στον Αβραμόπουλο να ξαναπάρει το πάνω χέρι κερδίζοντας αρχικά χρόνο και στη συνέχεια με τη συνεργασία Τσούκαλου και Λαοπόδη να πετσοκόψει ακόμα και αυτά που ο ίδιος υπέγραψε. Η μαζική συμμετοχή των γιατρών στις απεργίες του Φλεβάρη, όταν η σύμβαση πήγε στη βουλή, ήταν άλλη μια απόδειξη της δύναμης της βάσης που είχε τη δυνατότητα να κερδίσει πολύ περισσότερα. Αυτό που είναι το σημαντικότερο κρατούμενο της προηγούμενης περιόδου δεν είναι απλά η κατάκτηση κάποιων αιτημάτων, αλλά η απόδειξη ότι η δύναμη του κινήματος μας μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια και τις επιθέσεις τους


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ξέρουμε πως το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα (προσλήψεις, απλήρωτες εφημερίες, ρεπό, πλαφόν, η μάχη για την εφαρμογή της σύμβασης και για τη διαπραγμάτευση της καινούριας) παραμένουν, αλλά και οι επιθέσεις της νέας κυβέρνησης στη Δημόσια Υγεία θα συνεχιστούν. Με όση φιλολογία κι αν προσπαθεί να ντύσει τα πράγματα το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του προχώρησε μέσα στις πρώτες εκατό μέρες της να χαρίσει τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής της στους τραπεζίτες. Αυτό είναι το περιεχόμενο του Προϋπολογισμού που ψηφίστηκε, αυτό είναι το περιεχόμενο του Προγράμματος Σταθερότητας που μαγειρεύουν μαζί με την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άλλωστε τα δείγματα της νέας κυβέρνησης με την εν ψυχρώ απόλυση των εργαζομένων στα stage, την βρώμικη επίθεση στον αγώνα των λιμενεργατών, αποτελούν ξεκάθαρη διάψευση των προσδοκιών του κόσμου που πάλεψε και γκρέμισε την προηγούμενη κυβέρνηση. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση προχωρά σε μηδενικές αυξήσεις στο δημόσιο, την μείωση του μισθού μέσω των επιδομάτων (που σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας συρρικνώνει ακόμα περισσότερο το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων), σε επίθεση στα ασφαλιστικά ταμεία, σε αύξηση ορίων συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες στο δημόσιο, σε μαζικές απολύσεις και ελαστικά ωράρια. Η προσπάθειά τους να φορτώσουν στους εργαζόμενους τα βάρη της δικιάς τους κρίσης, σημαίνει ακόμα περισσότερες περικοπές στο ΕΣΥ, μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του, νέα χτυπήματα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.Απέναντι στον παραλογισμό αυτού του συστήματος χρειάζεται να οργανώσουμε τους αγώνες μας.
ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑΌλοι οι γιατροί που το προηγούμενο διάστημα μαζικοποίησαν τις γενικές συνελεύσεις, απέργησαν, διαδήλωσαν, και ξαναέφεραν στο προσκήνιο το νοσοκομειακό κίνημα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις κυβερνητικές παρατάξεις ΠΑΣΚ(ΠΑΣΟΚ) και ΔΗΚΝΙ(ΝΔ) που σαν το μακρύ χέρι των εκάστοτε υπουργών θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα βοηθό και συνοδοιπόρο στα σχέδια και τις επιθέσεις των κυβερνήσεων στο ΕΣΥ. Δυστυχώς όμως για ακόμη μια φορά η στάση της κοινοβουλευτικής αριστεράς αποδείχτηκε επίσης φανερά προβληματική. Η ΑΕΓ(ΣΥΝ) στις κρίσιμες καμπές των κινητοποιήσεων στάθηκε στα δεξιά του κόσμου και πίσω από τις διαθέσεις του – κλείσιμο των κινητοποιήσεων το Νοέμβρη, υποχώρηση από τις αποφάσεις του συνεδρίου, κόντρα στις προτάσεις για κλιμάκωση με απεργίες διαρκείας, ενώ η «ρεαλιστική» πτέρυγα έτρεξε να δώσει σωσίβιο στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και το υπουργείο. Από την άλλη η ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ), επέμεινε στη γραμμή «εμείς σας τα λέγαμε» και «αγώνας γίνεται μόνο με το πλαίσιό μας», κηρύττοντας την παθητικότητα, την ηττοπάθεια των αγώνων, πρακτικές που μόνο βοήθεια προσέφεραν στη στριμωγμένη κυβέρνηση. Για αυτό μια νέα αντικαπιταλιστική αριστερά, ριζωμένη στους αγώνες και την προοπτική της εργατικής τάξης είναι αναγκαία όσο ποτέ και στο χώρο της υγείας, κόντρα στους κοινοβουλευτικούς συμβιβασμούς και την ηττοπάθεια. Ελάτε να οργανώσουμε μαζί τη συνέχεια για την προοπτική ενός ασυμβίβαστου και νικηφόρου νοσοκομειακού κινήματος. για ένα μαζικό κίνημα μέσα στα νοσοκομεία με δυνατές απεργίες, καθημερινές συγκεντρώσεις και συνελεύσεις. Ελάτε να παλέψουμε μαζί για να ξεσηκώσουμε τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και έξω από αυτά για να χτίσουμε ένα μαζικό κίνημα που θα επιβάλει ότι δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους.

Συναδέρφισσες συνάδερφοι,
Οι εκλογές της ΕΙΝΗ είναι πολύ κρίσιμες, γιατί έχουμε σκληρούς αγώνες μπροστά μας, αλλά και γιατί η δυναμική που αναδείχτηκε το προηγούμενο διάστημα δεν πρέπει να διαλυθεί. Χρειάζεται να δώσουμε ένα καθαρό μήνυμα στο υπουργείο, πως θα μας βρει ακόμα πιο δυναμικά μπροστά του και ταυτόχρονα να καθορίσουμε τους όρους για την καλύτερη οργάνωση των επόμενων αγώνων. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ζητάμε τη στήριξη σας για μια ΕΙΝΗ ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. Για να κάνουμε πράξη τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου, ξεδιπλώνοντας τους αγώνες μας χωρίς ψεύτικους «ρεαλισμούς» και υπαναχωρήσεις. Σας καλούμε να δώσουμε μαζί τη μάχη των εκλογών για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ορμή στις επόμενες μάχες. Να χτίσουμε ένα δίκτυο αγωνιστών βάσης σε κάθε νοσοκομείο που δε θα χαράζει πολιτικές μέσα σε κλειστά γραφεία αλλά μέσα στον καθημερινό αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και θα οργανώνει την σύγκρουση με τις επιθέσεις του υπουργείου και τις συμβιβαστικές ηγεσίες, για να βρει στήριξη και να ξεδιπλωθεί η δυναμική ενός νικηφόρου νοσοκομειακού κινήματος.

Διεκδικούμε
1. 1600 € βασικό μισθό για τον πρωτοδιοριζόμενο ειδικευόμενο και αντίστοιχη κλιμάκωση στις άλλες βαθμίδες, όπως αποφάσισε το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ .
2. Η εφημερία να πληρώνεται ως υπερωρία. Να γίνει συντάξιμος ο χρόνος εφημερίας και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.
3. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού (ειδικευόμενων και ειδικευμένων) - νοσηλευτικού - λοιπού προσωπικού και αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με βάση τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου για υγεία (π.χ. πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας)
4. Ανθρώπινο ωράριο, πενθήμερο, εξάωρο τακτικό πρωινό + 1 ενεργός εφημερία την εβδομάδα για ειδικούς και ειδικευόμενους
5. Ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων με δημόσια χρηματοδότηση. Όχι στην εξάρτηση από τις φαρμακευτικές εταιρίες
6. Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και ΣΔΙΤ και κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης, κρατικοποίηση όλων των ιδιωτικών φορέων υγείας. Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και των συμβασιούχων στα νοσοκομεία.
7. Να επιστραφούν τα κλεμμένα από το ΤΣΑΥ, ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα για τους γιατρούς που ασφαλίστηκαν μετά το 1993. Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα, Ρέππα και Πετραλιά.
8. Διπλασιασμό των κρατικών δαπανών για τη δημόσια υγεία.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ:
ΔΟΣΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΝΙ - (ΚΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ)
ΚΑΦΑΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΝΙ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ
ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΝΙ
ΝΤΑΣΚΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΝΙ

ΣΤΙΣ 21 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

Ενωτικό Ψηφοδέλτιο

ΓΕΝΟΒΑ ΝΥΣΤΕΡΙ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ της ELITE ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Οι εργάτες και οι εργάτριες της υποδηματοποιίας ELITE βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και έχουν καταλάβει το εργοστάσιο στον Κολωνό από τον Δεκέμβρη, παλεύοντας ενάντια στο κλείσιμο της επιχείρησης. Η εργοδοσία ανακοίνωσε εντελώς απροειδοποίητα το κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας αφού για ένα μήνα έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους. Το αφεντικό της ELITE ενώ μέχρι πέρυσι δήλωνε εκατομμύρια ευρώ τζίρο, φέτος ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κρατήσει ανοιχτή την επιχείρηση με τη δικαιολογία ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των δανείων. Έτσι το μέλλον που ετοιμάζει για τους 250 εργαζόμενους που δουλεύουν στο εργοστάσιο είναι η ανεργία. Και αν προσθέσουμε τους εργάτες στα καταστήματα της επιχείρησης και όλους όσους δουλεύουν στους προμηθευτές της εταιρίας, φτάνουν τους 2000 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.
Οι εργαζόμενοι στην ELITE έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη αλυσίδα των επιχειρήσεων που κλείνουν τα αφεντικά για να γλυτώσουν από της συνέπειες της κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν. Είχε προηγηθεί ο Λαναράς, ο Ελεύθερος Τύπος, η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, ο Αγούδημος, και η αλυσίδα συνεχίζεται. Καθώς η κρίση βαθαίνει «τα κανόνια» θα συνεχίζουν να σκάνε, και τα αφεντικά που μέχρι χθες πλούτιζαν από τη δουλειά των εργαζόμενων, τώρα που τα κέρδη τους μειώνονται, αποφασίζουν να τους πετάξουν στο δρόμο για να κρατήσουν πιο κερδοφόρες δραστηριότητες. Οι ίδιοι οι υπουργοί υπολογίζουν ότι μέσα στο 2010 η επίσημη ανεργία θα φτάσει το 18%.
Σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να πάρει μέτρα που να στηρίζουν τους εργάτες απέναντι στις επιθέσεις της εργοδοσίας, με την πολιτική της σιγοντάρει και βοηθάει αυτές τις επιθέσεις. Τα 28 δις που έδωσε η ΝΔ στους τραπεζίτες έγιναν τελικά χάρισμα γι’ αυτούς που πλουτίζουν πάνω στη φτώχεια του κόσμου, αντί να σημάνει ότι το κράτος αναγκάζει τις τράπεζες να στηρίξουν τους εργαζόμενους. Και όσοι τραπεζίτες το αρνηθούν να κρατικοποιηθούν. Οι ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζουν, για να μαζέψουν χρήματα που θα ικανοποιήσουν τις «αγορές», δηλ. τους κάθε είδους κερδοσκόπους και αεριτζίδες, θα σημάνουν ακόμη περισσότερες απολύσεις και χειροτέρευση των υπηρεσιών που έχουμε ανάγκη. Ο υποτιθέμενος περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο, αντί να πετσοκόψει τους εξοπλισμούς, και τα δωράκια σε εφοπλιστές, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, πετσοκόβει τους μισθούς των εργαζόμενων και τις κοινωνικές ανάγκες μας για παιδεία υγεία και κοινωνική ασφάλιση.

Μπορούμε να νικήσουμε

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων, που φτιάχτηκε πριν δύο μήνες, δηλώνει την αλληλεγγύη της στους εργάτες και τις εργάτριες της ELITE που παλεύουν για να κρατήσουν ανοιχτό το εργοστάσιο και να κρατήσουν όλες τις θέσεις εργασίας. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να στηρίξουμε αυτόν το αγώνα όπως κάναμε με τους εργαζόμενους του Λαναρά, του Ελεύθερου Τύπου κλπ. Ο αγώνας αυτός μπορεί να νικήσει αν καταφέρει να ξεσηκώσει όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους για να τον στηρίξουν. Με περιοδείες και συγκεντρώσεις με εργάτες της ELITE σε άλλους χώρους, δουλειά για ενημέρωση και αλληλεγγύη. Με ψηφίσματα συμπαράστασης, με οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων, με απεργίες στήριξης της κινητοποίησής τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξασκήσουμε την μεγαλύτερη πολιτική πίεση στη κυβέρνηση για να δώσει λύση στο πρόβλημα. Να απαιτήσουμε από όλα τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των αυτό.
Πιστεύουμε ότι η μοναδική λύση που πραγματικά μπορεί να σώσει τις δουλειές μας από την ανεργία είναι η κρατικοποίηση όσων επιχειρήσεων κλείνουν. Η υποδηματοποιεία ELITE, παράγει προϊόντα χρήσιμα για όλους τους εργαζόμενους. Αν δεν θέλει ή δεν μπορεί ο Χριστοδουλάτος να συνεχίσει την παραγωγή, να αναλάβει το κράτος τη λειτουργία της επιχείρησης, χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στον ιδιοκτήτη. Αυτός έχει βγάλει τόσα κέρδη τα προηγούμενα χρόνια για να ζήσουν πλούσια, άλλες δύο γενιές. Με την κρατικοποίηση όχι μόνο συνεχίζουμε να έχουμε τις δουλειές μας σε πείσμα των τραπεζιτών και των εργοδοτών αλλά συνεχίζουμε να παράγουμε προϊόντα που έχει ανάγκη η κοινωνία. Γι΄ αυτό χρειάζεται όλοι να στηρίξουμε την κατάληψη των εργαζόμενων στην ELITE. Για να βάλουμε φρένο στις απολύσεις και τα κλεισίματα των επιχειρήσεων. Για να μην πληρώσουμε εμείς για την κρίση που δημιούργησαν οι καπιταλιστές.


Προωθήστε στο σωματείο σας ψήφισμα αλληλεγγύης! (κάντε κλικ στην εικόνα δίπλα)