6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Wednesday, July 27, 2011

.

Η «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ» ΣΗΜΑΙΝΕΙ

ΠΙΟ ΒΑΘΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ,

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

Καμιά αναμονή, εμπρός για γενικές συνελεύσεις, απεργιακές επιτροπές, συντονισμό, καταλήψεις και απεργίες διαρκείας.


Ο Λογιστής του ΔΝΤ Λοβέρδος, ανακοίνωσε την «διοικητική συνένωση» μιας σειράς νοσοκομείων, ανακοίνωσε δηλαδή τον τρόπο και την διαδικασία, του πως θα καταφέρει να κλείσει και να συγχωνεύσει νοσοκομεία, κλινικές και κρεβάτια. Το πώς θα στριμώξει όλη την λειτουργία του ΕΣΥ στα απανωτά μνημόνια και τις περικοπές, με λιγότερα νοσοκομεία, λιγότερα κρεβάτια, λιγότερες εφημερίες, λιγότερους εργαζόμενους. Γιατι ο Λοβέρδος είναι ένας από τους αμετανόητους υπουργούς της τρόικας, μέλος της κυβέρνησης που συμφώνησε το ελληνικό κρατος να δώσει 450 δις σε τόκους στους τραπεζίτες στα επόμενα 30 χρόνια, 17 δις ευρώ για “εγγύηση” για τα χρέη της προς τους τραπεζίτες, να ξεπουλήσει το δημόσιο πλούτο για 28 δις, οδηγώντας στη χρεοκοπία με αργούς ρυθμούς...

Ήδη ανακοίνωσε την κατάργηση 11.000 κλινών από τα δημόσια νοσοκομεία και ετοιμάζεται μέσα στον Αύγουστο να ανακοινώσει την συγχώνευση δηλαδή την κατάργηση εκατοντάδων κλινικών! Επιτάσσει την εφημερία μας ανα τομείς, τη μετατροπή νοσοκομείων της επαρχίας σε κέντρα υγείας, χαρίζει σε ιδιώτες κλινικές, παγώνει τις προσλήψεις. Την ώρα δηλαδή που η φτώχεια και οι περικοπές οδηγούν σε αύξηση της προσέλευσης του κόσμου κατά 30% η κυβέρνηση συρρικνώνει το ΕΣΥ.

Ταυτόχρονα ο Λοβέρδος διατυμπανίζει παντού μετατρέποντας το άσπρο σε μαύρο, ότι όλα γίνονται για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Αναβάθμιση σημαίνει, λεφτά για το νοσοκομεία και το ΕΣΥ και την παραπέρα αναπτυξή τους।Θέλουμε λεφτά για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για πραγματικές αυξήσεις και όχι το σφαγείο των περικοπών του Λοβέρδου.

Καμιά αυταπάτη, ούτε αναμονή για την τακτική της «διοικητικής συνένωσης» που οδηγεί σε πιο βαθιές περικοπές, καταργήσεις, συγχωνεύσεις ακόμα και μαζικές απολύσεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Σπρώχνει στην δραματική υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας με μοναδικό στόχο την περικοπή δαπανών και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

Στην πραγματικότητα θα σημάνει δραματική χειροτέρευση για όλους. Και για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και την εργασία τους (τι θα γίνει πχ σύμφωνα με τα κριτήρια του Λοβέρδου και τις συνενώσεις του, με τους υγειονομικούς που περισσεύουν),αλλά και για τις ανάγκες όλων των υπόλοιπων εργαζόμενων και των οικογενειών τους για δημόσια δωρεάν υγεία και περίθαλψη। Έχουμε την δύναμη να τον σταματήσουμε, αυτόν και όλο τον συρφετό της τρόικας, όπως έδειξαν οι μαχητικές κινητοποιήσεις πολλών νοσοκομείων απ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα και του Γενικού Πατησίων και του Αγία Βαρβάρα μέσα στον Ιούλιο।

Να οργανώσουμε την συντονισμένη απάντησή μας από τώρα, νοσοκομείο το νοσοκομείο, χτίζοντας από τα κάτω το αγωνιστικό μέτωπο όλων αυτών των νοσοκομείων που περνάνε σε συνδιοίκηση. Είναι δύναμη να δώσουμε ενωμένοι, κοινή απεργιακή απάντηση στο Λοβέρδο. Καταρχήν όλοι οι εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία που τα βάζουν στο στόχαστρο, το Γενικό Πατησίων, το 7ο ΙΚΑ, το Παμμακάριστοs, τα Παίδων, το «Αγ। Βαρβάρα» και όλα τα υπόλοιπα.Με αντίστοιχα βήματα σε κάθε πόλη σε όλη την Ελλάδα σε έναν απεργιακό συντονισμό που θα βάλει ταφόπλακα στα σχέδια του Λοβέρδου. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στην υγεία από κάθε δημόσιο νοσοκομείο, την πρόνοια και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ να πολιορκήσουμε το υπουργείο της τρόικας, χτίζοντας μέτωπο και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα συνδικάτα στις γειτονιές μας. Για έναν ξεσηκωμό, με καταλήψεις και απεργίες διαρκείας, με επιτροπές συμπαράστασης και αγώνα σε κάθε πόλη και γειτονιά, σε συντονισμό με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στα σχολεία, στους δήμους, με κάθε εργασιακό χώρο που τον πετσοκόβουν οι περικοπές, για να κάνουμε ξεκάθαρο στο λογιστή του ΔΝΤ Λοβέρδο ότι δεν θα περάσουν τα κλεισίματα και οι περικοπές.

Συνάδελφοι η απραξία των συνδικάτων μας ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ όλο αυτό το διάστημα έχει δώσει λάθος μήνυμα στον Λοβέρδο. Μόνη εγγύηση να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας για να αναγκάσουμε και τις ηγεσίες να κινηθούν για να αποφασίσουν και να οργανώσουν απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Αλλά αυτό δεν φτάνει σε κάθε νοσοκομείο και κλινική να φτιάξουμε απεργιακές επιτροπές αγώνα που να πάρουν την πρωτοβουλία και να ενεργοποιήσουν την βάση, για να οργανώσουμε σε κάθε νοσοκομείο την σκληρή αντιπαράθεση με τα σχέδια του υπουργείου, μέχρι την νίκη.

Monday, July 11, 2011





ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΕΔΗΝ
Στάση εργασίας 11πμ-3μμ της ΟΕΝΓΕ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12μεσ στο ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ




Ο Λογιστής του ΔΝΤ Λοβέρδος, λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο όταν την ώρα που εξελίσσονταν το όργιο της καταστολής και των χημικών, ανακοίνωνε το σφαγείο περικοπών που ετοιμάζει για το ΕΣΥ. Με τουλάχιστον 13 νοσοκομεία του ΕΣΥ να σβήνονται από τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας, με την διαγραφή περισσότερων από 13.000 νοσηλευτικών κρεβατιών και το κλείσιμο κρεβατιών ΜΕΘ (την στιγμή που πεθαίνουν ετησίως στην αναμονή 2500 νέοι άνθρωποι), με 500 κλίνες να τις διαθέτουν ως «ειδικές θέσεις» σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, την κατάργηση 330 κλινικών και των 500 εργαστηρίων που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και αθρόες μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού. Όλα αυτά με βασικό στόχο να συρρικνωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας κατά 40%.
Το μήνυμα ότι αυτές οι περικοπές δεν θα περάσουν έρχεται από παντού. Η υπεράσπιση των δημόσιων νοσοκομείων ξεσηκώνει παντού όλους τους εργαζόμενους. Οι πρώτες κινητοποιήσεις στην Αθήνα έχουν ήδη ξεκινήσει, οι εργαζόμενοι στο ΓΝ Πατησίων και στο ΓΝ «Αγ.Βαρβάρα», με μαζικές συνελεύσεις και με μαζικές δυναμικές συγκεντρώσεις, που στηρίχθηκαν από δεκάδες εργαζόμενους, φορείς και συνδικάτα, ξεκαθάρισαν ότι τα νοσοκομεία τους θα μείνουν ανοιχτά και καλούν σε αγώνα διαρκείας, το ίδιο και οι συνάδελφοί μας σε όλα τα νοσοκομεία της επαρχίας, που μαζί με την συμπαράσταση τοπικών συνδικάτων, εργαζόμενων στα σχολεία, στους δήμους, όλης της τοπικής κοινωνίας δηλώνουν αποφασισμένοι να σώσουν τα νοσοκομεία μας.
Η 24ωρη απεργία την Τετάρτη 20 Ιουλίου της ΠΟΕΔΗΝ είναι το επόμενο απεργιακό βήμα για όλους. Την ίδια μέρα καλεί σε απεργία(στάση εργασίας 11πμ-3μμ) και η ΟΕΝΓΕ, η ομοσπονδία των γιατρών του ΕΣΥ. Είναι δύναμη να δώσουμε ενωμένοι, κοινή απεργιακή απάντηση στο Λοβέρδο. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στην υγεία να πολιορκήσουμε το υπουργείο της τρόικας, θα είναι εκεί μαζικά με τα πανό των σωματείων τους, όλοι οι εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία που τα βάζουν στο στόχαστρο, το Γενικό Πατησίων, το «Αγ. Βαρβάρα», το 7ο ΙΚΑ, αλλά και από κάθε δημόσιο νοσοκομείο, την πρόνοια και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ, για να κάνουμε ξεκάθαρο στο λογιστή του ΔΝΤ Λοβέρδο ότι δεν θα περάσουν τα κλεισίματα και οι περικοπές. Θα πάρει μια πρώτη γεύση από τι τον περιμένει και στην συνέχεια. Ένας ξεσηκωμός, με καταλήψεις και απεργίες διαρκείας, με επιτροπές συμπαράστασης και αγώνα σε κάθε πόλη και γειτονιά, σε συντονισμό με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στα σχολεία, στους δήμους, με κάθε εργασιακό χώρο που τον πετσοκόβουν οι περικοπές. Έτσι θα πετάξουμε στα καλάθια των αχρήστων τις υπουργικές αποφάσεις του.
Συνάδελφοι η απραξία των συνδικάτων μας όλο αυτό το διάστημα έχει δώσει λάθος μήνυμα στον Λοβέρδο. Παντού οι συγχωνεύσεις με όποια δικαιολογία και να γίνονται θα οδηγήσουν σε νέες βαθιές περικοπές. Καμιά αυταπάτη, ούτε αναμονή για την τακτική της διοικητικής συνένωσης που ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση ακόμα πιο βαθιών περικοπών, καταργήσεων, συγχωνεύσεων ακόμα και μαζικών απολύσεων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Έχουμε την δύναμη να τον σταματήσουμε, αυτόν και όλο τον συρφετό της τρόικας. Μόνη εγγύηση να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας για να αναγκάσουμε και τις ηγεσίες να κινηθούν διαφορετικά. Σε κάθε νοσοκομείο και κλινική να φτιάξουμε απεργιακές επιτροπές αγώνα που να πάρουν την πρωτοβουλία να ενεργοποιήσουν την βάση και να οργανώσουν κάθε νοσοκομείο για την σκληρή αντιπαράθεση με τα σχέδια του υπουργείου.Σε αυτή την σύγκρουση δεν θα είμαστε μόνοι μας, όχι μόνο γιατί το ΕΣΥ ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους και ξέρουν καλά τι θα σημάνει το κλείσιμο νοσοκομείων της περιοχή τους και συνολικά τι θα σημάνει η διάλυσή του ΕΣΥ και η αντικατάστασή του από τα νοσοκομεία εταιρείες που φαντάζεται ο Λοβέρδος και ο συρφετός των σοφών της αγοράς τύπου Λιαρόπουλου, Μόσιαλου. Αλλά και γιατί η αντίσταση των εργαζόμενων γενικεύεται παντού, το έδειξε η 48ωρη γενική απεργία, η σύγκρουση στο σύνταγμα αυτές τις μέρες και το μήνυμα ότι συνεχίζουμε μέχρι να σαρώσουμε τα μνημόνια της χρεοκοπίας. Εμπρός για γενικές συνελεύσεις, απεργιακές επιτροπές και αποφάσεις για καταλήψεις και απεργία διαρκείας.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

Friday, July 8, 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2011

Πολιτική συγκυρία

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της εκτεταμένης κοινωνικής λεηλασίας και της καθολικής εκποίησης του δημόσιου πλούτου, ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες «δια πυρός και σιδήρου» . Μέσα σε κλίμα ωμής κρατικής βίας, γενικευμένης καταστολής, πρωτοφανούς αστυνομοκρατίας και χρήσης χημικών, η κυβέρνηση εγκαθιδρύει μια νέα «Μνημονιακή δημοκρατία» που, χωρίς καμιά πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση, υπηρετεί πλέον επίσημα και χωρίς προσχήματα τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των αγορών, του εγχώριου και ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.
Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται από την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που παράγει η πολιτική του Μνημονίου, η κυβέρνηση υλοποίησε, με την αγαστή συνεργασία κράτους και παρακράτους, ένα σχέδιο όχι απλώς καταστολής των ειρηνικών διαδηλώσεων αλλά ταπείνωσης και καθυπόταξης των πολιτών που εξεγείρονται στους δρόμους και στις πλατείες όλης της χώρας. Οι «πραιτωριανοί» της κυβέρνησης έπνιξαν το Σύνταγμα στα δακρυγόνα, κατέλυσαν κάθε συνταγματικό και δημοκρατικό δικαίωμα, έδειραν ανηλεώς αθώους πολίτες και δεν σεβάστηκαν ούτε καν τη λειτουργία των ιατρείων που φρόντιζαν τα θύματα της αστυνομικής βίας. Ο δε Υπουργός Υγείας αντί να μεριμνήσει για την απομάκρυνση των ΜΑΤ και την περίθαλψη των τραυματιών, πρωταγωνίστησε στην επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας και κατηγόρησε συνδικαλιστές γιατρούς και φαρμακοποιούς ως προβοκάτορες !
Δεν πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά» ή για επιχειρησιακή ανικανότητα. Πρόκειται για «κακοήθη εξαλλαγή» της Δημοκρατίας και του Κράτους Πρόνοιας σε κράτος βαρβαρότητας που στρέφεται κατά της κοινωνίας, της εργασίας, των συλλογικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν διασώζει ούτε τη χώρα ούτε την οικονομία, αποσταθεροποιεί ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση αφού επιδεινώνει την οικονομική ύφεση και εντείνει την πολιτική κρίση, ενώ αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και συγκρούσεις.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το Μεσοπρόθεσμο καταψηφίστηκε από την τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων και της κοινωνίας και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, παρά την ιδεολογική τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και τον αυταρχισμό που θα επιστρατεύσει η κυβέρνηση και το μνημονιακό μπλόκ εξουσίας. Τα νέα μέτρα που, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της χώρας μας, δημιουργούν ένα καθεστώς οικονομικής «βίας» και πολιτικής «ασφυξίας» που στρέφεται εναντίον της ζωής, της υγείας , της αξιοπρέπειας και της νοημοσύνης όλων μας.
Γι’ αυτό και η ανατροπή αυτής της ακραία νεοφιλελεύθερης και απροκάλυπτα ταξικής κυβέρνησης, καθώς και όλου του συμπλέγματος οικονομικής και πολιτικής υποδούλωσης των εργαζομένων και της χώρας (Μνημόνιο - ΕΕ- ΔΝΤ- ΕΚΤ), είναι όρος για να αναπνεύσει η κοινωνία, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να μην επικρατήσει η απογοήτευση και η μοιρολατρία, αλλά με συνείδηση των δυσκολιών της συγκυρίας, να οργανωθούν και να πολιτικοποιηθούν οι κοινωνικές αντιστάσεις και να μετατραπεί η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών σε πολιτικό αγώνα για την αντιστροφή της σημερινής καταστροφικής πορείας. Με όπλο την συλλογικότητα, την άμεση δημοκρατία και την αλληλεγγύη, μπορούμε να προωθήσουμε τη συμπόρευση του ελπιδοφόρου κινήματος των πλατειών με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τα Συντονιστικά των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, με τις πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης των εργαζομένων, έτσι ώστε η ανυποχώρητη αντιπαράθεση του επομένου διαστήματος με την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας να είναι πιο αποτελεσματική. Να στείλει στον «σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας» την κυβέρνηση-δεσμοφύλακα των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τη «συμμαχία των προθύμων» που τη στηρίζουν και τα «πρωτοπαλίκαρα» της μνημονιακής βαρβαρότητας όπως ο Υπουργός διάλυσης της Υγείας κ. Λοβέρδος.
Με κεντρικό σύνθημα «ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΗΣΤΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ» συνεχίζουμε ως νοσοκομειακοί γιατροί, μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα, τον αγώνα για την ανατροπή κυβέρνησης- Μνημονίου – ΔΝΤ και για την υπεράσπιση της δωρεάν και ποιοτικής δημόσιας περίθαλψης ως καθολικού κοινωνικού δικαιώματος.


«Ανασύνταξη του ΕΣΥ» υπό την κηδεμονία των δανειστών

Τις τελικές του επιλογές για το «επιχειρησιακό σχέδιο ανασύνταξης του ΕΣΥ» στις νέες συνθήκες οικονομικής κατοχής της Ελλάδας, έσπευσε να ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος, ο πιο υπάκουος «των προθύμων», αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος κοινωνικής εξαθλίωσης και λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας.
Οι κυβερνητικές αποφάσεις περιλαμβάνουν την μείωση 13.000 νοσηλευτικών κλινών των Νοσοκομείων. Έτσι από 46.000 μειώνονται σε 33.000 με τρόπο παντελώς αυθαίρετο, χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τη κατάρτιση του υγειονομικού χάρτη, ο οποίος πρωτίστως οφείλει να καταγράψει τις ανάγκες της κοινωνίας σε υπηρεσίες υγείας. Κλείνουν αντί ν΄ ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ, ένα έγκλημα εκ προμελέτης, αφού ήδη με τη σημερινή κατάσταση πεθαίνουν ετησίως 2500 νέοι άνθρωποι εκτός κλίνης ΜΕΘ.
Επίσης ο σχεδιασμός προβλέπει την παραχώρηση 560 κλινών στις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, τη μεταφορά 40 Κλινικών, την συνένωση 330, τη συρρίκνωση των δομών πρόνοιας από 92 σε 22, τη συγχώνευση των 133 Διοικήσεων Νοσοκομείων σε 83, τη μετακίνηση 600 γιατρών, την αλλαγή χρήσης ή το κλείσιμο 20 Νοσοκομείων – κι όχι 13- (« Σπηλιοπούλιο», « Αγία Βαρβάρα», Πατησίων, Ειδικών Παθήσεων – Αφροδισίων – Ψυχιατρικού Θεσσαλονίκης, Παιδοψυχιατρικού Αττικής, Ψυχιατρικών Τρίπολης – Κέρκυρας – Χανίων – Πέτρας Ολύμπου – Δαφνίου, Κρεστένων, Νεάπολης, Μολάων, Κυπαρισσίας, Ληξουρίου, Καλαβρύτων, Κύμης, Καρύστου). Προβλέπουν ακόμη Κέντρα Υγείας «τύπου Β – 16ωρης λειτουργίας», την συνολική μείωση των εφημερευόντων γιατρών, τα « μικτά» χειρουργικά ή παθολογικά Τμήματα.
Προβλέπουν τέλος την συνολική μείωση των εφημερευόντων γιατρών και την παρανοϊκή «εφημερία κατά τομέα» στα περιφερειακά Νοσοκομεία, η οποία κυριολεκτικά θα διαλύσει κάθε έννοια αντιμετώπισης του επείγοντος, με αποτέλεσμα η ελληνική κοινωνία να θρηνεί εκατοντάδες θανάτων ετησίως. Ήδη με τις τροπολογίες που εισήγαγε δολίως ο υπουργός Υγείας στο άρθρο 66 του νόμου περί μεταμοσχεύσεων έχει προκληθεί σοβαρό πρόβλημα εφημέρευσης στα περισσότερα Νοσοκομεία, ενώ Διοικήσεις Νοσοκομείων στη νησιωτική και λοιπή Ελλάδα αρνούνται να εγκρίνουν πρόσθετες εφημερίες αφήνοντας υγειονομικά ακάλυπτο τον τοπικό πληθυσμό και τις χιλιάδες τουριστών.
Τους πίνακες που αναρτήθηκαν από το υπουργείο Υγείας, παρατίθενται κατά κύριο λόγο πλασματικά στοιχεία, με πιο χαρακτηριστική τη στελέχωση των Τμημάτων των Νοσοκομείων με γιατρούς ΕΣΥ, στους οποίους προσθέτουν παραπλανητικά και τους ειδικευόμενους- ακόμη και τους αγροτικούς!- γιατρούς για ν΄ ανεβάσουν τον αριθμό τους σε 21.000, ενώ στην πραγματικότητα είναι 12.353. Παραπλανητικά είναι και τα ποσοστά πληρότητας που εμφανίζουν, τα οποία αποτελούν σχεδόν τη μοναδική παράμετρο αυθυπαρξίας ή συγχώνευσης μιάς Κλινικής, στοιχείο ενδεικτικό της απουσίας επιστημονικής σοβαρότητας των εμπνευστών του εγχειρήματος.
Κι όλα αυτά, με αποκλειστικό στόχο να προσαρμόσουν - με πρόχειρες και ανερμάτιστες συγχωνεύσεις - τις δημόσιες δαπάνες υγείας στις εντολές των τοκογλύφων δανειστών που επιτάσσουν τη δραματική μείωσή τους κατά 2.122 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015.
Όσον αφορά την περίφημη συγχώνευση των 5 Νοσοκομείων του ΙΚΑ στα αντίστοιχα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, ένα μήνα μετά την διοικητική συγχώνευση τους το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει ομιχλώδες. Επιχειρούνται μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού με αποφάσεις Διοικητών χωρίς να έχουν ξεκαθαριστεί προηγουμένως στους γιατρούς του ΙΚΑ, τόσο το εργασιακό τους καθεστώς, όσο και η βαθμολογική και Διοικητική τους κατάταξη με όρους γιατρών ΕΣΥ. Παράλληλα πρέπει να διασφαλισθούν και να ξεκαθαριστούν με σαφείς όρους, οι θέσεις ειδικευομένων στα Νοσοκομεία αυτά γι αυτούς που ήδη εργάζονται, αλλά και για αυτούς που είναι στην λίστα.


Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι η Κυβέρνηση με το «επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάταξης του ΕΣΥ» επισημοποιεί την πλήρη αδιαφορία της για την τύχη του δημόσιου συστήματος υγείας. Εγκαταλείπει όλες τις εξαγγελίες της για την στήριξη και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και διευκολύνει ουσιαστικά την κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την επιδείνωση της πρόσβασης των πολιτών στο Ε.Σ.Υ. την ώρα που η χρησιμότητά του στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία γίνεται ακόμη πιο απαραίτητη. Κι όλα αυτά γίνονται στον βωμό της συμμόρφωσης στις υποδείξεις των ξένων επικυρίαρχων.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι αυτό που απαιτείται ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο της έκρηξης της φτώχειας, είναι η υγειονομική θωράκιση της χώρας, η ποιοτική ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με δωρεάν, καθολικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας και με προτεραιότητες :
ü την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα Αστικά Κέντρα, με οικογενειακούς γιατρούς, ομάδα υγείας, διαρκή παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, νοσηλεία στο σπίτι, πρόληψη – αγωγή υγείας – υγειονομική διαφώτιση, υποδομές εργαστηριακού ελέγχου, διασύνδεση με τα Νοσοκομεία
ü την απόδοση σε λειτουργία όλων των έτοιμων κλινών ΜΕΘ – ΜΑΦ
ü την λειτουργία αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών
ü την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών
ü την ολοήμερη δωρεάν λειτουργία των Νοσοκομείων, την αξιοπρεπή υπηρέτηση των ασθενών
ü την ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ
ü τις αναγκαίες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα υποστελεχωμένα Τμήματα, και ειδικά στα Νοσοκομεία των Νησιών και της παραμεθορίου ζώνης
ü τον ομαλό εφοδιασμό των Νοσοκομείων με υγειονομικό υλικό, την ενίσχυση του εξοπλισμού των εργαστηρίων τους
ü την εξοικονόμηση πόρων με την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και κυρίως με τη κατάργηση των συναλλαγών, της διαφθοράς, της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στο ΕΣΥ
ü τη στήριξη της αξιοπρεπούς εργασίας των γιατρών

ΚΑΛΟΥΜΕ τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών όλης της χώρας, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τους εξοργισμένους από τη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς κάθε περιοχής, να προωθήσουν κοινές δράσεις, να συγκροτήσουν ευρύ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ – ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ με σκοπό:
Α) την αποτροπή της ψευδεπίγραφης «αναδιάταξης» ακρωτηριασμού του ΕΣΥ και γενικευμένης ιδιωτικοποίησης– εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας.
Β) την προώθηση των στόχων – προτεραιοτήτων στήριξης και αναβάθμισης του ΕΣΥ σε κάθε περιοχή.
Γ) την ολοκλήρωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με ποιοτικές, ΔΩΡΕΑΝ, καθολικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες πρόληψης, πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας – τριτοβάθμιας περίθαλψης και αποκατάστασης της υγείας.
Δ) Την υπεράσπιση της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης στους γιατρούς ΕΣΥ και την επέκτασή της στους Πανεπιστημιακούς και Στρατιωτικούς γιατρούς.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ:
1. Καλύπτει και στηρίζει ενεργά κάθε μορφής κινητοποίηση που θα αποφασιστεί από τις Ενώσεις ως μέσο αποτροπής των βάρβαρων μέτρων της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας. Η ΟΕΝΓΕ θα βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και με κινήματα και κινήσεις πολιτών και θα συμμετάσχει ενεργά στις παλλαϊκές κινητοποιήσεις που θα εξαγγελθούν το επόμενο διάστημα.
2. Ως πρώτη αντίδραση στα άθλια σχέδια συγχωνεύσεων εξαγγέλλει 4ωρη στάση εργασίας (11πμ-3μμ) την επόμενη Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011 και καλεί τους συναδέλφους της Αθήνας στις 12 το μεσημέρι σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ενώ στις άλλες περιοχές οι συνάδελφοι θα συγκεντρωθούν την ίδια ώρα στις ΥΠΕ ή στα προαύλια των Νοσοκομείων παραχωρώντας συνεντεύξεις τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
3. Θα προβάλλει τις θέσεις του νοσοκομειακού κινήματος μέσω συνεντεύξεων στα εθνικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης και θα συμμετάσχει σε συζητήσεις, καθώς και αρθρογραφία σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
4. Θα έρθει σε επαφή με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα συλλογικής έκφρασης των γιατρών, προκειμένου να τα ενημερώσει και να ζητήσει τη συμπαράστασή τους
5. Θα κινήσει κάθε νόμιμη διαδικασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο προκειμένου να ακυρώσει και να απαλείψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι βασίζονται σε ανακριβή και παραποιημένα στοιχεία και θα απαιτήσει να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα τεράστια ποσά που εισπράχθηκαν από τους περιώνυμους «σοφούς» για τη συλλογή και επεξεργασία των εν λόγω στοιχείων.
6. Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου δηλώνουν διαθέσιμα να συμμετάσχουν σε συνελεύσεις όλων των Ενώσεων ή των Νοσοκομειακών Επιτροπών, οι οποίες καλούμε να πραγματοποιηθούν τις δύο επόμενες εβδομάδες με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις.
7. Η ΟΕΝΓΕ συμμετείχε και θα συνεχίσει να συμμετέχει στις συνελεύσεις που διεξάγονται στις πλατείες όλης της χώρας εξηγώντας στους πολίτες τις θανατηφόρες επιπτώσεις της πολιτικής υγείας της κυβέρνησης.
8. Καλούμε τις Ενώσεις και τους συναδέλφους να κρατούν συνεχώς ανοικτό το μέτωπο της πολιτικής ανυπακοής και ιδιαίτερα στο σκέλος των εισπρακτικών μηχανισμών (5ευρω, πληρωμή εργαστηριακών εξετάσεων κλπ). Τέλος
9. Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για ενίσχυση ανάλογων πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα.

Thursday, July 7, 2011

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ

Πέρασε ένας μήνας από την ημέρα που η ο υποδιοικητής της 2ης υγειονομικής περιφέρειας Κος Ζώτος και ο βουλευτής του νομόυ μας-Κος Π.Βαρδίκος διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους και υποστήριζαν κατηγορηματικά ενώπιον εργαζομένων και διοικήτριας του νοσοκομείου, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνένωσης ή συγχώνευσης του νοσοκομείου Ικαρίας με το αντίστοιχο της Σάμου, παρά τις έντονες ενστάσεις του συλλόγου μας. Τελικά όλα αυτά αποδείχτηκαν θίασος δεύτερης διαλογής και το υπουργείο υγείας με διαδικασίες εξπρές οδηγεί στην ολοκληρωτική ισοπέδωση του συστήματος υγείας.
Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει εν συντομία τα εξής:

1. Μειώνονται τα νοσοκομεία της χώρας από 131 σε 83 και οι κλίνες από 46.000 σε 33.000 (η τρόϊκα ζητούσε κόψιμο 10.000 κλινών, εμείς τους δώσαμε 13.000 …). Η μείωση αυτή, πέρα του ότι σημαίνει συρρίκνωση και υποβάθμιση, σηματοδοτεί και απολύσεις, καθώς σύμφωνα με το ΠΔ 87/86, ο αριθμός των θέσεων του προσωπικού ορίζεται σε ποσοστό επί του αριθμού των κρεβατιών κάθε νοσοκομείου. Θυμίζουμε ότι στο νοσοκομείο μας καταργούνται 8 κρεβάτια, και τα υπόλοιπα 32 αντιστοιχούν με βάση τον παραπάνω νόμο, σε μόλις 15 γιατρούς, τη στιγμή που διαθέτουμε 19 ειδικούς και 5 αγροτικούς. Στο νοσοκομείο της Σάμου καταργούνται 17 κρεβάτια.
2. Προωθούνται συνενώσεις-συνδιοικήσεις νοσοκομείων, (εν προκειμένω το Νοσοκομείο Ικαρίας συγχωνεύεται διοικητικά με αυτό της Σάμου), με τελική προοπτική τις συγχωνεύσεις, μετατροπές μικρών νοσοκομείων σε κέντρα υγείας, θεσμοθετούνται μετακινήσης προσωπικού, παραχωρούνται 550 κρεβάτια του δημοσίου σε ιδιώτες.
Στόχος των παραπάνω είναι η εξοικονόμηση 250 εκατ. Ευρώ έως το 2015, με προοπτική ξεζουμίσματος άλλων 150 εκατ. Ευρώ, προφανώς για να ξεπληρώσουμε τους ληστρικούς τόκους της τρόϊκας.

- Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για τη διοικητική συγχώνευση του νοσοκομείου ΜΑΣ το πρόσχημα της υπολειτουργίας του, για την οποία οι επί χρόνια κυβερνώντες ευθύνονται, τη στιγμή που με επίσημα στοιχεία η επισκεψιμότητα στα νοσοκομείο αυξάνεται. Συγκεκριμένα μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2011, λόγω της έλευσης δεύτερου χειρούργου, πραγματοποιήθηκαν 22 χειρουργία, τη στιγμή που όλο το 2010 έγιναν 40.
- Με τις λιγοστές αλλά σημαντικές για τον τόπο μας προσλήψεις που έγιναν τα 2 τελευταία χρόνια, παρατηρήθηκε η ανάπτυξη μιας δυναμικής στο νοσοκομείο μας τόσο σε ιατρικές υπηρεσείες όσο και σε αποδοχή από την τοπική κοινωνία ( π.χ προληπτικός έλεγχος σε μαθητές σχολείων από γενικούς ιατρούς, Ω.Ρ.Λ, παιδίατρο, οδοντίατρο – Επισκέψεις ιατρών στο γηροκομείο – Μελέτη νοσηρότητας πληθυσμού στο Καταφύγι Ικαρίας ). Παράλληλα αναπτύχθηκαν στο νοσοκομείο μας , εν μέσω συνταξιοδοτήσεων προσωπικού που υπερβαίνει τις προσλήψεις, τμήμα επειγόντων περιστατικών, χειρουργική κλινική και χειρουργείο.
- Η αναδιάρθρωση βασικών τομέων του νοσοκομείου με τη βοήθεια της μηχανοργάνωσης (π.χ προμήθειες, φαρμακείο, διοικητική υπηρεσία) έθεσε τις βάσεις για μια σοβαρή και υπεύθυνη νοσοκομειακή μονάδα, ικανής να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των νησιών μας.
- Είναι απαράδεκτο να απαξιώνονται από το υπουργείο υγείας οι εκκατοντάδες Ικαριωτών της ομογένειας και των ντόπιων, που με προσωπική εργασία και οικομική προσφορά έχτισαν αυτό το νοσοκομείο και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να το στηρίζουν οικονομικά.
- Συστάθηκε τράπεζα αίματος για επείγουσες μεταγγίσεις οι οποίες μέχρι τώρα έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές Ικαριωτών.

Η άρνηση μας στην υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών θα πρέπει να είναι δεδομένη. Ειδικά μάλιστα σε νησιά με ιδιαίτερες συνθήκες όπως η Ικαρία:
- Όπου το γεωγραφικό ανάγλυφο σε συνάρτηση με τις μεγάλες αποστάσεις και το κατεστραμένο οδικό δύκτιο καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση των ασθενών ακόμα και στο νοσοκομείο της Ικαρίας.
- Η ελλειπής ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση της Ικαρίας τόσο με τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας όσο και με το προς συνένωση νοσοκομείο της Σάμου σε συνδιασμό με τις δυσχερείς καιρικές συνθήκες επιβάλλουν ως αναγκαιότητα την ύπαρξη αυτοτελούς, πλήρους εξοπλισμένης νοσοκομειακής μονάδας.
- Οι ελπίδες μας για αύξηση του τουρισμόυ στο νησί μας και ιδιαίτερα του Ιαματικού τουρισμού (άτομα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας) υπονομεύονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από μια πιθανή συγχώνευση του νοσοκομείου μας τόσο σε διοικητικό όσο και σε ιατρικό επίπεδο με αυτό της Σάμου.
- Η ουσιαστική αναβάθμιση του νοσοκομείου ΜΑΣ πραγματοποιήθηκε από την στιγμή που ανεξαρτητοποιήθηκε ως αυτοτελής υγειονομική μονάδα από τη Σάμο. Ως εκ τούτου μας είναι ακατανόητη η εφαρμογή αποτυχημένων συνταγών του παρελθόντος.
- Το νοσοκομείο ΜΑΣ με τις περιφερειακές μονάδες του (περιφεριακά ιατρία και Κ.Υ Ευδήλου) δεν αποτελεί μόνο μια υγειονομική μονάδα. Αποτελεί ουσιαστικό εχέγγυο ασφάλειας για όσους ζουν στο νησί μας, για όσους το επισκέπτονται και για όσους πρόκειται να το επιλέξουν στο μέλλον σαν τόπο κατοικίας του. Τυχόν υποβάθμιση του θα οδηγήσει στην περεταίρω εγκατάλειψη από κατοίκους όπως π.χ συμβαίνει και τώρα από νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς και άλλες κατηγορίες ασθενών. Επιπλέον στο νοσοκομείο εργάζονται 130 συντοπίτες μας οι οποίοι μαζί με τις οικογένειες τους δίνουν ζωή στο νησί μας ενώ οι ίδιες οι προμήθειες του νοσοκομείου ενισχύουν την τοπική οικονομία του νησιού μας.
- Δεν κατανοούμε σε καμία περίπτωση σε τι θα οφωλήσει μια διοικητική συνένωση με το νοσοκομείο Σάμου, αφού η μόνη εξικονόμηση θα είναι η περικοπή 300 € από τον μισθό της διοικήτριας η οποία θα υποβαθμιστεί σε Αναπληρώτρια διοικήτρια. Το δε συγκεκριμένο οικονομικό όφελος θα εξανεμιστεί από τα συνεχή ταξίδια της για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ στη Σάμο.

Με βάση όλα τα παραπάνω είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι προθέσεις του υπουργείου δεν είναι απλά μια διοικητική υποβάθμιση με κατάργηση 8 κλινών αλλά στοχεύει σε περικοπή κονδυλίων και προσωπικού κατά τις προσταγές τρόικας και ΔΝΤ.

Για εμάς, πραγματική αναβάθμιση σημαίνει:
· Προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία των μονάδων υγείας των νησιών μας: όλες οι μονήρης ιατρικές ειδικότητες να γίνουν διπλές, στελέχωση του εργαστηριακού τομέα με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό για να βγαίνουν οι βάρδιες, πρόσληψη προσωπικού για υποστελεχωμένα τμήματα όπως κουζίνα-πλυντήρια-τεχνική υπηρεσία - φαρμακείο - καθαρίστριες - διοικητικό - τραυματιοφορείς –τηλεφωνείο - νυχτοφύλακα. Αναμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης του κου Ζώτου για άμεση προκήρυξη των θέσεων που κενώθηκαν από συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων. Ενίσχυση του χειρουργικού τομέα με νοσηλεύτριες για την απρόσκοπτη λειτουργία των χειρουργείων. Προκήρυξη θέσης ψυχιάτρου και ενδοκρινολόγου. Αναβάθμιση του οργανισμού του νοσοκομείου.
· Αναβάθμιση υλικοτεχνικού εξοπλισμού και υποδομών: αξονικός τομογράφος, αναβάθμιση εργαστηρίων με ευρύτερη γκάμα εξετάσεων ( π.χ. ιολογικός έλεγχος, ρευματολογικές-ενδοκρινολογικές εξετάσεις, αέρια αίματος κ.α.), κρεβάτι αυξημένης φροντίδας, μόνιτορς, αντλίες κ.λ.π..
· Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με τουλάχιστον 1 ακόμη ασθενοφόρο και 8μελές πλήρωμα.
· Για το ΚΥ Ευδήλου και τα ΠΙ: προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτριών-παραϊατρικού προσωπικού. Κανένας αγροτικός να μην εφημερεύει μόνος, καμιά νοσηλεύτρια να μην «κρατάει» ακάλυπτη και ολομόναχη δίκην τροχονόμου το ΚΥ. Ακτινολογικό εργαστήριο στον Εύδηλο. Γενικοί γιατροί στα Περιφερειακά ιατρεία. Πλήρης κάλυψη των 8 κενών θέσεων στο ΠΙ Φούρνων.
· Να παρθούν πίσω οι περικοπές κλινών και η συνένωση με το νοσοκομείο της Σάμου – ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ: το μόνο που θα φέρουν είναι υποβάθμιση και των δύο ιδρυμάτων μέσω μείωσης προϋπολογισμών καθώς και περικοπή προσωπικού ή μετακινήσεις εργαζομένων για κάλυψη εκ των έσω των όποιων κενών.
· Αδειοδότηση της λειτουργίας του ακτινολογικού εργαστηρίου του νοσοκομείου: ασφαλής λειτουργία, άμεσος έλεγχος από ακτινοφυσικό.
· Ααφαλής αποκομιδή-διαχείρηση των νοσοκομειακών αποβλήτων.
· Δημόσιο γηροκομείο στην Ικαρία.
Αγώνας ανυποχώρητος-ενωτικός για πραγματικά δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια για όλους, χωρίς διαχωρισμούς και χαράτσια.

Στην κατεύθυνση όλων των παραπάνω σας καλούμε το Σάββατο 09 Ιουλίου 2011 και ώρα 18:30 στην αίθουσα του παλιού δημαρχείου του Αγίου Κηρύκου προκειμένου να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας και να οργανώσουμε τα επόμενά μας βήματα. Συγκεκριμένα προτείνουμε:
1. Πρόσκληση του βουλευτή του νομού Σάμου κ.Π.Βαρδίκου στο ανοικτό κάλεσμα του Σαββάτου για να τοποθετηθεί ανοικτά στη διοικητική συνένωση του Νοσοκομείου Ικαρίας με αυτό της Σάμου.
2. Έγγραφη δέσμευση των δήμων Ικαρίας και Φούρνων και της Περιφέρειας Β.Αιγαίου ότι αντιτίθενται στο σχέδιο των συννενώσεων και συγχωνεύσεων Νοσοκομείων και οτι θα είναι μπροστάριδες και έμπρακτοι συμπαραστάτες στον αγώνα μας για την προάσπιση της υγείας στα νησία μας.
3. Αποστολή των θέσεων μας σε Υ.Π.Ε , υπουργείο υγείας και βουλευτή του νομού. Εκπρόσωποι των φορέων και απλός κόσμος να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του βουλευτή και του αντιπεριφερειάρχη Σάμου. Προτείνεται επίσης η παράσταση στο Υπουργείο Υγείας.
4. Έκδοση δελτίου τύπου των φορέων προς Μ.Μ.Ε.
5. Αποκλεισμός των ταμείων του νοσοκομείου, του Κ.Υ Ευδήλου, της Δ.Ο.Υ και του δήμου Ικαρίας.

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο σύλλογος μας θα προβεί άμεσα και στις εξής ενέργειες:
- Θα ζητηθεί στο αυριανό Δ.Σ του νοσοκομείου μας να πάρει αρνητική θέση στην διοικητική συνένωση των νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας.
- Άμεση απεύθυνση σε Ικαριακούς συλλόγους των Αθηνών, της Ομογένειας και στο σύλλογο εργαζομένων Σάμου.

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας
7 Ιουλίου 2011

Wednesday, July 6, 2011

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΕΣΥ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ,
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ,
ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ.


Πολιορκημένοι από την 48ωρη γενική απεργία και από εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς σε όλες τις πόλεις, απομονωμένοι, απονομιμοποιημένοι, μέσα στο κτίριο της βουλής, πίσω από τα σιδερόφρακτα μπλόκα, με τους φράχτες, τις δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ, τους εκατοντάδες μοτοσικλετιστές της Δέλτα και τα χημικά, οι υπουργοί και οι βουλευτές αυτής της κυβέρνησης ψήφισαν τελικά το μεσοπρόθεσμο. Αποκάλυπταν έτσι ξεκάθαρα ότι πέρα από τους τραμπούκους των ΜΑΤ, που ξαμολήσανε απέναντι στους απεργούς και την νεολαία που με ηρωική επιμονή διαδήλωναν για ώρες μέσα στα νέφη των χημικών αερίων, δεν έχουν τίποτα από 155 ναι. Κάλπικη νίκη από μια αισχρή μειοψηφία που δεν τις έχει μείνει παρά η καταστολή για να περνάει τις επιλογές της. Μια απομονωμένη, παραπαίουσα κυβέρνηση που πρέπει να κάνει πράξη ότι ψήφισε, πήρε το μήνυμα από την μαζικότερη και ηρωική αντίσταση του κόσμου για το τι την περιμένει στην συνέχεια.
Την ίδια ώρα που εξελίσσονταν το όργιο της καταστολής και των χημικών ο ανεκδιήγητος υπουργός υγείας- λογιστής του ΔΝΤ, ανακοίνωνε το τι θα σημάνει στην πράξη το μεσοπρόθεσμο και τα νέα μνημόνια για το ΕΣΥ. Ένα σφαγείο περικοπών με την διαγραφή περισσότερων από 10.000 νοσηλευτικών κρεβατιών, την κατάργηση πάνω από 300 κλινικών και το στόχο να συρρικνωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας κατά 40%.Τα βασικά σημεία της πρότασης του υπουργείου είναι τα εξής: Καταργούνται τυπικά 4.000 κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, ουσιαστικά πάνω από 10.000. Σήμερα, στους οργανισμούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ προβλέπονται 46.000 κλίνες, ενώ λειτουργούν 36.000 με κάλυψη 70%. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κλίνες μειώνονται σε 32.000 περίπου, (μείωση 10%), με κάλυψη 80%.
Περίπου 500 κλίνες θα διατεθούν ως «ειδικές θέσεις» σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Aπό τις σχεδόν 2.000 κλινικές και μονάδες των νοσοκομείων συνενώνονται 330 και μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία περίπου 40. Σε όσα νοσοκομεία της περιφέρειας υπήρχαν διπλές «βασικές» κλινικές, αυτές θα συνενωθούν σε μία στο κάθε νοσοκομείο, ενώ στις πιο ειδικές κλινικές οι συνενώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο νοσοκομείων του ίδιου νομού. Με δεδομένες τις συνενώσεις των κλινικών θα μετακινηθούν από τα νοσοκομεία τους 600 κλινικοί γιατροί από αυτούς που υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ. Συγχωνεύσεις-συνενώσεις θα γίνουν και στους εργαστηριακούς - απεικονιστικούς τομείς των νοσοκομείων, με στόχο να υπάρξει ένα ακτινοδιαγνωστικό και ένα βιοπαθολογικό τμήμα σε κάθε νοσοκομείο και εξειδικευμένα τμήματα όπως ανοσολογικό, κυτταρολογικό κλπ, σε 50-60 κύρια νοσοκομεία. Προβλέπεται η δημιουργία ενός τουλάχιστον κέντρου-μονάδας αποκατάστασης ανά περιφέρεια, καθώς και μονάδας διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στα κύρια νοσοκομεία. Τα 133 δημόσια νοσοκομεία θα διοικούνται από 83 διοικητικά συμβούλια και διοικητές. Σε καθένα από τα υπόλοιπα 50 νοσοκομεία που διασυνδέονται λειτουργικά με τα υπόλοιπα τοποθετείται ένας αναπληρωτής διοικητής, ενώ ορίζεται μικρό διοικητικό συμβούλιο από υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσοκομείου.
Με αυτό τον τρόπο της διοικητικής συνένωσης ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ακόμα πιο βαθιών περικοπών, καταργήσεων, συγχωνεύσεων ακόμα και απολύσεων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τον ΕΟΠΥΥ, που παρά τα μεγαλόσχημα σχέδια και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για άπλωμα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με την συνένωση του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, τώρα ανακοινώνονται περικοπές που θα οδηγήσουν σε 50% μείωση του διοικητικού προσωπικού και 25% των συμβαλλόμενων γιατρών.

Παντού οι συγχωνεύσεις
με όποια δικαιολογία και να γίνονται θα οδηγήσουν σε νέες βαθιές περικοπές υπηρεσιών και προσωπικού.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ πρέπει να πάψουν να παρακολουθούν το ημερολόγιο καταστροφής του ΕΣΥ από τον χασάπη των συντάξεων και των ασφαλιστικών ταμείων μας, λογιστή του ΔΝΤ Λοβέρδο και να πάρουν αποφάσεις κοινών απεργιακών αγώνων διαρκείας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας, αλλά και των δικαιωμάτων μας σαν εργαζόμενων στην υγεία.
Συνάδελφοι η απραξία των συνδικάτων μας όλο αυτό το διάστημα έχει δώσει λάθος μήνυμα στον Λοβέρδο, έχουμε την δύναμη να τον σταματήσουμε και αυτόν και όλο τον συρφετό της τρόικας, που μας ετοιμάζει ακόμα πιο βαθιές περικοπές μισθών, μετατάξεις και απολύσεις. Μόνη εγγύηση να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας για να αναγκάσουμε και τις ηγεσίες να κινηθούν διαφορετικά. Σε κάθε νοσοκομείο και κλινική να φτιάξουμε απεργιακές επιτροπές που να πάρουν την πρωτοβουλία να ενεργοποιήσουν την βάση και να οργανώσουν κάθε νοσοκομείο για την σκληρή αντιπαράθεση με τα σχέδια του υπουργείου.
Να προχωρήσουμε άμεσα σε κοινές γενικές συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να αποφασίσουμε αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας όλοι μαζί, συντονίζοντας τα νοσοκομεία από τα κάτω, νοσοκομείο το νοσοκομείο αν χρειαστεί. Σε αυτή την σύγκρουση δεν θα είμαστε μόνοι μας, όχι μόνο γιατί το ΕΣΥ ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους και ξέρουν καλά τι θα σημάνει η διάλυσή του και η αντικατάστασή του από τα νοσοκομεία εταιρείες που φαντάζεται ο Λοβέρδος και ο συρφετός των σοφών της αγοράς τύπου Λιαρόπουλου, Μόσιαλου , αλλά και γιατί η αντίσταση των εργαζόμενων γενικεύεται παντού, το έδειξε η 48ωρη γενική απεργία, η σύγκρουση στο σύνταγμα αυτές τις μέρες και το μήνυμα ότι συνεχίζουμε μέχρι να σαρώσουμε τα μνημόνια της χρεοκοπίας. Εμπρός για γενικές συνελεύσεις, απεργιακές επιτροπές και αποφάσεις για απεργία διαρκείας. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

Friday, July 1, 2011

Μειωμένο κατά 4.000 κλίνες, 330 κλινικές και 50 διοικητές θα είναι στο εξής το ΕΣΥ της χώρας, ενώ 600 κλινικοί γιατροί θα μετακινηθούν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα εντός του νομού στον οποίο υπηρετούν. Αυτά ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος, ο οποίος προανήγγειλε, μάλιστα, και δεύτερο γύρο παρεμβάσεων στο μέλλον.
Συγκεκριμένα το πλαίσιο της αναδιάταξης του ΕΣΥ, το οποίο τα τεθεί σε εφαρμογή από τις 20 Ιουλίου, προβλέπει:
- Μείωση των διοικήσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ από 133 σε 83 διοικήσεις. Σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα 50 νοσοκομεία, τα οποία διασυνδέονται με τα 83, τοποθετείται αναπληρωτής διοικητής και συμβούλιο διοίκησης διοικητικών στελεχών που θα αναφέρονται στα 83.
- Μείωση των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών από 175 σε 144.
- Από τις 46.000 οργανικές κλίνες που υπάρχουν σήμερα στο ΕΣΥ, λειτουργούν οι 36.000 περίπου, με κάλυψη 70%, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Οι κλίνες μειώνονται σε 32.000 περίπου, μειώνονται δηλαδή κατά 10%, με κάλυψη 80%.
- Από τις σχεδόν 2.000 κλινικές του ΕΣΥ συνενώνονται 330 και μεταφέρονται περίπου 40, ώστε 1.670 κλινικές μονάδες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα πάντα με τον Αν. Λοβέρδο.
- Ένα τουλάχιστον Κέντρο - Μονάδα Αποκατάστασης ανά περιφέρεια, καθώς και μονάδα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στα κύρια νοσοκομεία.
- 600 από τους 21.000 κλινικούς γιατρούς θα μετακινηθούν εντός των ορίων του νομού υπηρεσίας, ενώ θα προσληφθούν επίσης 80 γιατροί.
Ο Αν. Λοβέρδος σημείωσε ότι η εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών έως το τέλος το 2012 θα είναι της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα διπλασιαστεί το διάστημα 2013 - 2015 και θα ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ.

ΟΥΣΤ.. ΟΥΣΤ.. ΟΥΣΤ

ΝΥΣΤΕΡΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
Πολιορκημένοι από την 48ωρη γενική απεργία και από εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς σε όλες τις πόλεις, απομονωμένοι, απονομιμοποιήμενοι, μέσα στο κτίριο της βουλής, πίσω από τα σιδερόφρακτα μπλόκα, με τους φράχτες, τις δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ, τους εκατοντάδες μοτοσυκλετιστές της Δέλτα και τα χημικά, οι υπουργοί και οι βουλευτές αυτής της κυβέρνησης ψήφισαν τελικά το μεσοπρόθεσμο. Για ώρες ολόκληρες ρίχνανε τόνους χημικών στους διαδηλωτές, χτυπώντας τους με δολοφονικό τρόπο, μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο να διαλύσουν τις χιλιάδες των απεργών και της νεολαίας που κατέκλυσαν το σύνταγμα και ολόκληρη την περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Προσωρινά χαμόγελα, προσωρινής ανακούφισης στους τραπεζίτες όλου του κόσμου.
Ψεύτικη νίκη από μια αισχρή μειοψηφία που δεν τις έχει μείνει παρά η καταστολή για να περνάει τις επιλογές της. Αποκάλυπταν έτσι καθαρά ότι πέρα από τους τραμπούκους των ΜΑΤ, που ξαμολείσανε απέναντι στους απεργούς και την νεολαία που με ηρωική επιμονή διαδήλωναν για ώρες μέσα στα νέφη των χημικών αερίων, δεν έχουν τίποτα από μία ψηφοφορία 155 ναι.
Μια απομονωμένη, παραπαίουσα κυβέρνηση που πρέπει να κάνει πράξη ότι ψήφισε, πήρε το μήνυμα από την μαζικότερη και ηρωική αντίσταση του κόσμου για το τι την περιμένει στην συνέχεια
Οι απεργοί της ΕΥΑΘ προχώρησαν σε κατάληψη και απέργησαν και την επόμενη μέρα το ίδιο και οι ναυτεργάτες συνέχισαν να απεργούν επιστρατευμένοι και την επόμενη μέρα. Το σύνταγμα ξανάπλημμύρισε από εργαζόμενους με απίστευτο ηθικό και αυτοπεποίθεση και έκανε μιά από τις μαζικότερες συνελεύσεις. Το μήνυμα που έρχεται από παντού είναι ένα, όλοι μαζί ενωμένοι, χώρο με το χώρο, μέτωπο το μέτωπο η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να περάσει, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ.
ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ.ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ.