6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Friday, July 15, 2016

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ: ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΡΙΤΗ19/7 6:30ΜΜ ΕΚΑ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΔΕΗ
Η μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζεται. Στην ΔΕΗ οι εργαζόμενοι μπλόκαραν την συνέλευση των μετόχων την Δευτέρα 11 Ιούλη στις 11πμ στο ξενοδοχείο Ρόαγιαλ Ολύμπικ. Είχε καλέσει η ΓΕΝΟΠ στάση εργασίας παναττική και δεκάδες εργαζόμενοι με τα πανό τους βρέθηκαν στο ξενοδοχείο.
Σκοπός της συνέλευσης των μετόχων ήταν να πάρει απόφαση ότι αποχωρίζεται ο ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση του.
Η συνέλευση των μετόχων επαναλήφθηκε την ίδια μέρα στις 3μμ στο υπ. Οικονομικών με παρουσία της αστυνομίας για να εμποδίσει τους εργαζόμενους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η συνέλευση τελικά έγινε «φρουρούμενη» στον 3ο όροφο του υπουργείου οικονομικών, αλλά η ουσία είναι ότι η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μόλις ξεκίνησε και θα έχει μεγάλες συνέχεις το επόμενο διάστημα.

ΟΣΕ
Η μάχη στον ΟΣΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνεχίζεται. Μετά την απεργία και την συγκέντρωση στις 6 Ιουλίου, έξω από το ΤΑΙΠΕΔ των εργαζόμενων του ΟΣΕ, του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ το μέτωπο παραμένει ανοιχτό. Ο διαγωνισμός για την ΕΕΣΤΥ (τροχαίο Υλικό) κηρύχτηκε άγονος γιατί δεν υπήρχαν προσφορές. Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατέθεσαν προσφορά οι Ιταλικοί σιδηρόδρομοι. Οι προσφορές ήταν να αξιολογηθούν επίσημα από το ΤΑΙΠΕΔ σήμερα 12 Ιουλίου αλλά παίρνουν αναβολή για τις 14 Ιουλίου. Και αυτό αφήνει τα περιθώρια η κόντρα να συνεχίσει. Σήμερα έκανε η ΠΟΣ (η Ομοσπονδία σιδηροδρομικών) 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9πμ στο υπ. Μεταφορών.
Όμως όλες αυτές τις ημέρες (από τις 6 Ιουλίου μέχρι σήμερα) τα τραίνα δεν λειτουργούν γιατί κάνουν συνέχεια στάσεις εργασίας τα δύο σωματεία που οργανώνουν τον κόσμο που δουλεύει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το σωματείο των μηχανοδηγών και το σωματείο προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και τα δύο σωματεία έχουν προκηρύξει συνέχεια στις κινητοποιήσεις που κάνουν μέχρι την Κυριακή 17 Ιουλίου έτσι ώστε να μην κυκλοφορήσουν καθόλου τραίνα. Το τριήμερο Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή θα επιτρέψουν την κυκλοφορία των επιβατηγών αμαξοστοιχιών και θα μπλοκάρουν τα εμπορικά. Και από Δευτέρα 18 Ιούλη προγραμματίζουν να συνεχίσουν. Πρακτικά πρόκειται για απεργία διαρκείας που την τραβάνε δύο δυνατά σωματεία του ΟΣΕ και αναγκάζουν και την ομοσπονδία να κινηθεί.

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο υπερμάρκετ Carrefour της Νέας Iωνίας το Σάββατο 9/7 έγινε συγκέντρωση των εργαζόμενων με πρωτοβουλία του συντρόφου Μιχάλη Β. που δουλεύει εκεί, και συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα με εκλεγμένη 5μελή συντονιστική επιτροπή. Την Τετάρτη 13 Ιούλη θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τις 8πμ έως τις 12 το μεσημέρι.
Ο Μιχάλης Β. (εργαζόμενος στο Carrefour ) μας ενημερώνει:
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, έχουμε μείνει απλήρωτοι για τον Ιούνη και πήραμε μόνο το 40% του επιδόματος αδείας. Έτσι αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα μάζεμα των συναδέλφων για να ενημερωθούμε και να κινηθούμε συλλογικά. Κυκλοφορήσαμε ανακοίνωση που καλούσε στο μάζεμα και παρά τις πιέσεις που μπήκαν από τη μεριά της εργοδοσίας καταφέραμε και το κάναμε. Η ανταπόκριση ήταν παραπάνω από καλή. Συμμετείχαν 50 εργαζόμενοι και εκλέξαμε 5μελή συντονιστική επιτροπή. Το κλίμα στη συζήτηση ήταν εκρηκτικό, με πολλές τοποθετήσεις και αποφασιστικότητα για να πάρουμε ό, τι μας ανήκει. Αποφασίσαμε αρχικά ότι δίνουμε διορία στην εργοδοσία μέχρι την Τετάρτη 13 Ιούλη να μας πληρώσει όλα τα χρωστούμενα, αλλιώς την Πέμπτη 14/7 θα απέχουμε από την εργασία μας και ότι ζητάμε από το σωματείο να μας στηρίξει.
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, η συντονιστική επιτροπή συναντήθηκε με τον εμπορικό διευθυντή του καταστήματος για να παραδώσει τα αιτήματα των συναδέλφων. Τα αιτήματα μας τελικά παραδόθηκαν στη διοίκηση της εταιρίας με e-mail τη Δευτέρα 11 Ιούλη.
Την Τρίτη 12 Ιούλη σε νέα σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής αποφασίσαμε, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων εργαζόμενων, να κάνουμε στάση εργασίας την Τετάρτη 13 Ιούλη γιατί μάθαμε ότι συνάδελφοί μας σε άλλα καταστήματα θα κάνουν το ίδιο.
Αν δεν μας καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, θα κλιμακώσουμε τη δράση μας. Θα οργανώσουμε νέο μάζεμα της Επιτροπής Αγώνα για να κινηθούμε όλοι μαζί.
Στη συγκέντρωση του Σαββάτου 9/7 συμμετείχαν και μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή συνεχίζει τις εξορμήσεις της σε καταστήματα της εταιρίας, όπως έγινε την Πέμπτη 7/7 στο Carrefour στο Ίλιον. Η παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς τονίζει ότι το σωματείο πρέπει να μπει μπροστά για να στηρίξει τους εργαζόμενους, κι όχι να μένει απαθές περιμένοντας τον Σεπτέμβρη και το τι θα γίνει με την υπαγωγή στο άρθρο 99.
24ωρη απεργία έγινε την Παρασκευή 8/7 στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Κατερίνη και τη Βέροια μετά από απόφαση του Σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις Μαρινόπουλος στη Βόρεια Ελλάδα (λειτουργεί ξεχωριστά από το πανελλαδικό σωματείο).

Επίσης είναι ανοιχτά μια σειρά από μέτωπα.
Το νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο δημόσιο που κατεβάζει ο Βερναρδάκης. Η κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου είναι ότι δεν θα κάνουμε καθόλου προσλήψεις άρα να έχουμε την δυνατότητα να μεταφέρουμε εργαζόμενους του δημοσίου από τη μία υπηρεσία στην άλλη για να καλύπτουμε τρύπες είτε το θέλουν είτε όχι.
Δεμένο με αυτό είναι και το πως προετοιμαζόμαστε για την απεργία των δασκάλων που θα γίνει το Σεπτέμβρη.
Στα νοσοκομεία η μάχη για μόνιμες προσλήψεις και χρηματοδότηση, είναι καθοριστική για την επιβίωση του δημόσιου νοσοκομείου και της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης, η κινητοποίηση στις 8 Ιούνη ήταν απο τις μαζικότερες και η κόντρα συνεχίζεται απο νοσοκομείο, σε νοσοκομείο.

Επίσης υπάρχει η δίκη της Χρυσής Αυγής που συνεχίζεται στο εφετείο και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την παρουσία των συνδικάτων στη δίκη και το ακροατήριο.

Τέλος είναι για να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για την ΔΕΘ φέτος που θα γίνει στις 10 Σεπτέμβρη.

Με αυτά τα δεδομένα χρειάζεται να προχωρήσουμε σε συνέλευση του Συντονισμού την Τρίτη 19 Ιουλίου, στις 6.30μμ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας για να συζητήσουμε την στήριξή μας σε αυτές τις μάχες που έχουν ανοίξει.


Να είμαστε όλοι εκεί.

No comments: