6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Monday, September 5, 2016

ΚΕΕΡΦΑ ΥΓΕΙΑΣ:ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ 
ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ

Μόνο προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης για τη στεγαστική κατάληψη προσφύγων στο πρώην Γενικό Πατησίων.
Αναπαράγοντας το γνωστό πια ρατσιστικό “επιχείρημα” περί υγειονομικής βόμβας, επιτίθεται στην κατάληψη που στεγάζει περίπου 160 πρόσφυγες μεταξύ των οποίων και 40 παιδιά. Είναι απορίας αξίον η ηγεσία του ΙΣΑ να καταγγέλλει τις συνθήκες διαβίωσης εκεί, ενώ δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το γεγονός ότι οι χιλιάδες των προσφύγων παραμένουν χωρίς ιατρική φροντίδα όλους αυτούς τους μήνες που βρίσκονται στη χώρα μας.
Μπορεί το Υπουργείο Υγείας να δήλωσε ότι οι πόρτες των νοσοκομείων είναι ανοιχτές για τους πρόσφυγες αλλά για να φτάσει κανείς πρέπει να προσκομιστεί με ΕΚΑΒ και φυσικά με τη συνοδεία της αστυνομίας, λες και πρόκειται για εγκληματίες. Επιπλέον τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν μεταφραστές κάτι που καθιστά ακόμα δυσκολότερη την αντιμετώπιση και θεραπεία των προσφύγων. Έχει κάνει το παραμικρό βήμα η ηγεσία του ΙΣΑ για να εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες που είναι χρόνιοι πάσχοντες θα εξετάζονται και θα παίρνουν τη φαρμακευτική αγωγή που χρειάζονται ή θα μένουν χωρίς αγωγή μέχρι να γίνουν οξέα και επείγοντα περιστατικά που φτάνει να απειλείται η ίδια τους η ζωή;
Υπάρχουν πολλές καταγγελίες από αλληλέγγυους συναδέλφους που επισκέπτονται τους χώρους φιλοξενείας που μιλάνε για πρόσφυγες με σακχαρώδη διαβήτη που δεν παίρνουν την ινσουλίνη που χρειάζονται ή άτομα με επιληπτικές κρίσεις που αντίστοιχα δεν παίρνουν κανένα φάρμακο. Τα παραδείγματα είναι πολλά και δυστυχώς είναι ακόμα περισσότερα που δεν γνωρίζουμε.
Οι σύλλογοι και τα σωματεία των υγειονομικών πρέπει να μπούνε στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες από τις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ.
Καταρχήν να εξασφαλίσουμε τη διαμονή τους σε ανθρώπινες συνθήκες και όχι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υπάρχουν δεκάδες κλειστά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις που μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατευθυνση από τους Δήμους. Τα κτήρια του πρώην Γενικού Πατησίων είναι ένα τέτοιο παράδειγμα που θα πρέπει να υιοθετηθεί ως κατάληψη από σωματεία και ομοσπονδίες της Υγείας μιας και οι κυβερνητικές αρχές το μόνο που κάνουν είναι να στέλνουν την αστυνομία, να εκβιάζει και να μεταφέρει βίαια πρόσφυγες σε κέντρα κράτησης.
Επιπλέον πρέπει να διεκδικήσουμε με αποφάσεις των σωματείων μας μέρες που οι πρόσφυγες επισκέπτονται σε τακτική βάση τα νοσοκομεία μας για να λάβουν όποια αγωγή χρειάζονται. Αυτό πρέπει να γίνει με τη συνοδεία μεταφραστών για τους οποίους έχει ήδη εκταμιευτεί κονδύλι από την ΕΕ και δεν έχει αξιοποιηθεί.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι απειλή για τη δημόσια υγεία. Η πραγματική απειλή για τη δημόσια υγεία είναι οι εγκληματικές περικοπές που γίνονται, τα κλεισίματα τμημάτων και νοσοκομείων, οι τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Απειλή για τη δημόσια υγεία είναι τα Μνημόνια και αυτοί που τα εφαρμόζουν.
Το εργατικό κίνημα στην υγεία αλλά και συνολικότερα είναι το μόνο που μπορεί μέσα από τους συλλογικούς του αγώνες να στήσει ξανά το ΕΣΥ στα πόδια του για να παρέχει πραγματικά δημόσια και δωρεάν υγεία σε όλους, ασφαλισμένουε και μη, μετανάστες και πρόσφυγες.


No comments: