6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Sunday, May 14, 2017

TO NEO MNHMONIO EINAI ΕΔΩ! ΣΤΙΣ 17ΜΑΗ ΔΊΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΏΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Mια γεύση απο τα νέα μέτρα του νέου μνημονίου. (ένα κομμάτι για το δημόσιο είναι πολυ ενδεικτικό). Οργανώνουμε μέχρι την τελευταία ώρα την πανεργατική απεργία και τα συλλαλητήρια. ΣΤΙΣ 17ΜΑΗ ΔΊΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΏΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΑΘΗΝΑ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11ΠΜ ΠΛ.ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
  • ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ:10ΠΜ ΠΛ.ΚΑΝΙΓΓΟΣ
  • ΠΡΟΣΥΓΕΝΤΡΩΣΗ  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ 10ΠΜ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ

...Το νέο μνημόνιο είναι εδώ με πρωτογενή πλεονάσματα – μαμούθ, νέες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς, φάρμακα αλλά και σε διαρθρωτικά μέτρα, αλλαγές στα συνδικαλιστικά προς το αντιδραστικότερο. Κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου με τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις»  
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, για τη διετία 2019-2020 θα έρθουν μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Από την περικοπή συντάξεων το 2019 αναμένεται να εξοικονομηθούν δαπάνες2,26 δισ. ευρώ. Από τη μείωση αφορολόγητου κατά 650 ευρώ σε μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες το 2020 αναμένεται αύξηση φόρων 1,92 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά, ύψους 4,6 δισ. ευρώ, έρχονται ένα χρόνο μετά τα μέτρα, ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή την διετία 2016-2017, οι εργαζόμενοι θα πληρώσουνε συνολικά 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να γεμίσει η μαύρη τρύπα του χρέους και οι τσέπες των δανειστών.
  • Τα περίφημα αντίμετρα, θα λαμβάνονται, άμα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, υπό την αναίρεση και έγκριση ΟΛΩΝ των δανειστών και κύρια του ΔΝΤ.

Στα εργασιακά δεν θα αποκατασταθούν τόσο η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν, όσο και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, η οποία προβλέπει ότι η κλαδική σύμβαση υπερισχύει της επιχειρησιακής αν έχει καλύτερους όρους για τον εργαζόμενο.
Στις ομαδικές απολύσεις δεν θα αυξηθεί μεν το όριο των απολύσεων, αλλά το υπουργικό βέτο μεταφέρεται στο Ανώτατο Συμβούλιο εργασίας για διαβούλευση τριών μηνών.
Mείωση των συνδικαλιστικών αδειών
  • Για την απεργία, αύξηση του ποσοστού απαρτίας στο 50% σε επίπεδο πρωτοβάθμιου σωματείου για την κήρυξη απεργίας.
Άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για την τουριστική περίοδο που επιμηκύνεται κατά ένα μήνα και φτάνει τους πέντε.
Ειδικά μισθολόγια αλλαγές στα με επανυπολογισμό των βασικών μισθών, ενσωμάτωσης των επιδομάτων που θα φέρουν μειώσεις έως και 20% για τους νεοεισερχόμενους και μειώσεις από 5% έως και 7% για τους υπηρετούντες, λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών .
Κατάργηση – περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, και στην χρηματοδότηση στους (ΚΑΠ) των ΟΤΑ, των δήμων και των περιφερειών 
  • Περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των ΟΤΑ, που θα φτάσουν στο 34,6% ή του 1,8 δισ. ευρώ στο ανώτατο όριο του ποσού των ΚΑΠ (άρθρο 80α του 4ου μνημονίου). Όπως ορίζεται, από το 2018 και μετά, το ανώτατο όριο στο οποίο μπορεί να φθάσει το ποσό των ΚΑΠ που θα αποδίδεται στις περιφέρειες και τους δήμους όλης της χώρας από τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού περιορίζεται από τα 5,2 δισ. ευρώ στα 3,4 δισ. ευρώ!

  • Στόχος να εξοικονομηθούν απο τα κοινωνικά επιδόματα 530 εκατ. ευρώ με μια σειρά μέτρων
κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, με στόχο την εξοικονόμηση 121 εκατ. ευρώ
μείωση κατά 50% για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης, με στόχο την εξοικονόμηση 47 εκατ. ευρώ
κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του μέχρι τώρα Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, ήτοι εξαφανίζονται το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ). Η συνολική εξοικονόμηση θα φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ
αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για την δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατ. ευρώ
κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκατ. ευρώ
επέκταση για ένα χρόνο της εισφοράς στην ναυτιλία, με στόχο πρόσθετα έσοδα 107 εκατ. ευρώ
αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές με στόχο αύξηση εσόδων 53 εκατ. ευρώ για το 2018, 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ το 2021

Για το δημόσιο και τους δημοσίους υπαλλήλους

Ανώτατα όρια:
  • στη μισθολογική δαπάνη
  • στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.
ΑΠΑΙΤΕΊ συγκεκριμένα μέτρα διασφάλισης αυτών των ανώτατων ορίων μεσοπρόθεσμα, Δηλαδή συνέχιση των περιορισμών των προσλήψεων όχι μόνο στους μόνιμους διορισμούς, αλλά και στους συμβασιούχους κάθε μορφής.
Στόχος η μείωση του ποσοστού της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου σαν ποσοστό του ΑΕΠ.
Πιο συγκεκριμένα τα 13 μέτρα που θα πρέπει να τρέξουν απο τον επόμενο μήνα μέχρι και το 2018 για το δημόσιο είναι:
* Μεσοπρόθεσμο πλαφόν στο μισθολογικό κόστος και στο πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2020 - 2021
* Υιοθέτηση τριετούς στρατηγική μεταρρύθμισης στο Δημόσιο
* Οι αποζημιώσεις για την επικίνδυνη εργασία θα ευθυγραμμιστούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ( μέχρι τον Ιούνιο του 2017 )
* Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ( μέχρι τον Ιούνιο του 2017 )
* Κινητικότητα στο Δημόσιο ( Σεπτέμβριος 2017 )
* Μέτρα καλύτερου συντονισμού των ενεργειών των Υπουργείων (έως τον Οκτώβριο του 2017)
* Τοποθέτηση γραμματέων στα Υπουργεία ( έως το Δεκέμβριο του 2017)
* Ανάπτυξη συστήματος εσωτερικού ελέγχου (μέχρι το Δεκέμβριο του 2017)
* Παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (Ιανουάριος του 2018 )
* Μεταρρύθμιση του προγράμματος σπουδών (μέχρι τον Ιανουάριο του 2018)
* Διορισμοί επιτελικών στελεχών του Δημοσίου σε διευθυντικές θέσεις (μέχρι τον Απρίλιο του 2018)
* Πρόσβαση των πολιτών στη νομοθεσία (υλοποίηση προγράμματος μέχρι τον Ιούνιο του 2018)
* Συνέχιση εντοπισμού παράνομων προσλήψεων στο Δημόσιο
Πιο αναλυτικά:
1) Μεσοπρόθεσμο πλαφόν στο μισθολογικό κόστος και στο πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2020 - 2021
Η αναλογία προσλήψεων -αποχωρήσεων θα μεταβληθεί από το 1: 5 το 2016 στο 1: 4 το 2017 και το 1: 3 το 2018, ενώ θα απαλλάσσεται από τον υπολογισμό του συνολικού ετήσιου αριθμού προσλήψεων εκείνων που οφείλονται στην κινητικότητα του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, εκτός από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Οι μετατροπές των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από οριστική απόφαση του Δικαστηρίου θα απαιτήσουν τη λήψη μέτρων για να εξασφαλιστεί η τήρηση του προβλεπόμενου μισθολογικού κόστους στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2018-21.
Επιπλέον, θα τεθεί ένα ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο μέσος όρος των συμβάσεων που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, όπως αναφέρεται στη βάση δεδομένων της απογραφής, παραμένει αμετάβλητο το 2017 και το 2018 σε σύγκριση με το 2016, διατηρώντας το προβλεπόμενο μισθολογικό κόστος της γενικής κυβέρνησης.
Πρόσθετες προσωρινές συμβάσεις για την κάλυψη αναγκών που προέρχονται από την κρίση των προσφύγων, τις φυσικές καταστροφές και την ανθρωπιστική κρίση θα εξαιρεθούν από το ανώτατο όριο.
2) Υιοθέτηση τριετούς στρατηγική μεταρρύθμισης
Μέχρι το Μάιο του 2017, με βάση την ήδη εγκριθείσα νομοθεσία, η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει και θα υιοθετήσει μία τριετή στρατηγική μεταρρύθμισης (2017-2019), σε συμφωνία με την Κομισιόν, για :
•    την αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών
•    τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών
•    τη βελτιστοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού
•    την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας
•    την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
•    μια επικοινωνιακή στρατηγική, η οποία πρέπει να προβλέπει
(α) τον ισχυρότερο συντονισμό των πολιτικών, τον προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού για την έγκαιρη αξιολόγηση και την ικανοποίηση των αναγκών πρόσληψης, την ενίσχυση των μονάδων πολιτικής σε βασικούς τομείς
(β) σημαντική αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις δύο βαθμίδες με στόχο την ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας και τον εξορθολογισμό των διοικητικών δομών των τοπικών αρχών
(γ) εξορθολογισμό στις ΔΕΚΟ και τοπικές επιχειρήσεις
(δ) τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών πρόσληψης
(ε) βελτιωμένη κινητικότητα στον δημόσιο τομέα για την καλύτερη χρήση των πόρων.
Οι αποζημιώσεις για την επικίνδυνη εργασία θα ευθυγραμμιστούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (μέχρι τον Ιούνιο του 2017)
Οι αποζημιώσεις για επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία θα ευθυγραμμιστούν με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τον Ιούνιο του 2017. ( εδω κινδυνεύει και το ανθυγιεινο επιδομα)
Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ( μέχρι τον Ιούνιο του 2017)
Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει όλες τις προπαρασκευαστικές εργασίες και θα εκδώσουν την απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του αναθεωρημένου συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης. Η πρώτη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2017
Κινητικότητα στο Δημόσιο (Σεπτέμβριος 2017)
Προκειμένου να εφαρμοστεί το σχήμα της μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο, τα οργανογράμματα όλων των Υπουργείων που χρειάζονται αναδιοργάνωση (που θα προσδιοριστούν στο Τεχνικό Μνημόνιο, με βάση έναν κατάλογο που θα παράσχουν οι αρχές) θα υποβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι περιγραφές θέσεων εργασίας θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2017, με τη συνεργασία της τεχνικής βοήθειας και το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2017 .
Η τελική απόφαση για την κινητικότητα των εργαζομένων θα ληφθεί από την υπηρεσία λήψης με κενή θέση, χωρίς συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων.

Παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (Ιανουάριος του 2018)
Η κυβέρνηση θα περάσει νόμο για την ολοκλήρωση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων το 2018, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για το ενιαίο μισθολόγιο (προαπαιτούμενο).
Μεταρρύθμιση του προγράμματος σπουδών (μέχρι τον Ιανουάριο του 2018)
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 το σημερινό σύστημα των προγραμμάτων σπουδών θα μεταρρυθμιστεί για να υπάρξει μια καλύτερη ερμηνεία των περιγραφών θέσεων εργασίας που θα αντικατοπτρίζεται στο μισθολόγιο.
Διορισμοί επιτελικών στελεχών του Δημοσίου σε διευθυντικές θέσεις (μέχρι τον Απρίλιο του 2018)

No comments: