6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Saturday, June 3, 2017

ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΑΘΗΝΑ 2/06/2017
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 3192
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ
Όπως και στα άλλα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων

Η κατάσταση στη Δημόσια Ψυχική Υγεία είναι εφιαλτική. Τραγική είναι η έλλειψη κρεβατιών οξέων περιστατικών στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων. Οι ασθενείς νοσηλεύονται στοιβαγμένοι.
Χαρακτηριστική η κατάσταση του ΨΝΑ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ».
Εφημερεύει δύο φορές την εβδομάδα Δεύτερα και Πέμπτη.
Προσέρχονται πάνω από 40 ασθενείς σε κάθε εφημερία που χρήζουν εισαγωγής.
Οι 30 εξ’ αυτών είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Το ποσοστό σε κάθε εφημερία εισαγγελικών εντολών εγκλεισμού είναι πάνω από 70%. Το αντίστοιχο στις άλλες χώρες της Ευρώπης 5%. Αυτό δείχνει την τραγική έλλειψη κλινών, ειδικών μονάδων νοσηλείας (προνοιακά περιστατικά, αλκοολικοί, χρήστες) και το μέγεθος της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης της χώρας μας.
Τα κρεβάτια στα Νοσηλευτικά τμήματα οξέων περιστατικών δεν φθάνουν. Δεν είναι ανεξάντλητα.
Χθες Πέμπτη 1/6/2017 στην εφημερία όπως σε κάθε εφημερία έγινε χαμός. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν γέμισαν τα κρεβάτια των Νοσηλευτικών τμημάτων οξέων περιστατικών.
Μετά την εξάντληση των κρεβατιών 13 ασθενείς εισήχθησαν στο Γεροψυχιατρικό τμήμα. Πως είναι δυνατόν νέοι σε ηλικία ασθενείς να νοσηλεύονται με ηλικιωμένους ασθενείς 80-90 ετών. Επίσης άλλοι 10 ασθενείς εισήχθησαν σε Νοσηλευτικό τμήμα που νοσηλεύει διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών.
Εκ των 40 ασθενών που εισάγονται σε κάθε εφημερία το 30% των ασθενών είναι διπλής διάγνωσης.
Είναι ταυτόχρονα τοξικομανής, αλκοολικοί και ψυχιατρικά περιστατικά. Το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ δεν διαθέτει υποδομή Νοσηλείας για τοξικομανείς και αλκοολικούς.
Στα νοσηλευτικά τμήματα οι συνθήκες νοσηλείας και εργασίας θυμίζουν φυλακές.
Το 20% των περιστατικών είναι κοινωνικά περιστατικά και μάλιστα εισάγονται προκαλώντας οι ίδιοι την εισαγγελική εντολή εγκλεισμού, για να εξασφαλίσουν φαγητό – στέγη και φάρμακα. Τα περιστατικά αυτά αυξάνονται ημέρα με την ημέρα καθ’ ότι όλο και περισσότεροι πολίτες δοκιμάζονται από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Ταυτόχρονα διαλύθηκαν οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων όπως επίσης καταργήθηκε ο θεσμός της βοήθειας στο σπίτι.
Εισάγονται ασθενείς προνοιακά περιστατικά, λόγω έλλειψης ειδικών Μονάδων Νοσηλείας.
Δυστυχώς 6 – 8 Ασθενείς κοινωνικά περιστατικά εισάγονται στο ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ σε κάθε εφημερία για ένα πιάτο φαγητού ή για να εξασφαλίσουν στέγη και τα φάρμακά τους. Ή επειδή δεν έχουν που αλλού να πάνε!!!
Πλήρης αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους.
Σε κάθε Νοσηλευτικό τμήμα είναι κατά μέσο όρο κάθε φορά έξι ασθενείς καθηλωμένοι με ιμάντες (στα δύο ή τα τέσσερα ή τα έξι) εξαιτίας της επικινδυνότητας των εισαχθέντων ασθενών και των τραγικών ελλείψεων προσωπικού.
Σε κάθε βάρδια στα Νοσηλευτικά τμήματα οξέων περιστατικών υπηρετούν μία ή δύο νοσηλεύτριες. Φροντίζουν και νοσηλεύουν 35 ασθενείς που εισάγονται με χειροπέδες φυλασσόμενοι από τρεις αστυνομικούς.
Πολλές φορές έφθασαν ασθενείς στην εφημερία ή τα νοσηλευτικά τμήματα, για νοσηλεία μετά την εισαγωγή τους στην εφημερία, φέροντας μαζί τους πιστόλια, μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Σε 1.400 οργανικές θέσεις υπηρετούν 450 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.
Πολλές φορές έχουμε ξυλοδαρμούς προσωπικού και ασθενών, από διεγερτικούς ασθενείς. Έχουν καταγραφεί σοβαροί τραυματισμοί.
Στο ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ τελικά χθες Πέμπτη 1/6/2017 γέμισαν όλα τα νοσηλευτικά τμήματα στις 6 το απόγευμα. Τι έγινε μέχρι το πρωί της άλλης ημέρας που εφημέρευε το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ; Πήραν οι εφημερεύοντες ιατροί το ΕΚΕΠΥ για να δώσει λύση και τους είπε «κόψτε το κεφάλι σας και βρείτε τρόπο να νοσηλεύσετε τους ασθενείς».
Οι ασθενείς εξετάζονταν από τους εφημερεύοντες ιατρούς. Οι περισσότεροι ήταν με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Οι ιατροί διέγνωσαν ότι χρειάζονται νοσηλεία, αλλά λόγω έλλειψης κρεβατιών δεν μπορούσαν να τους κρατήσουν στο Νοσοκομείο. Οι αστυνομικοί τους έπαιρναν πίσω με τις κλούβες στα αστυνομικά τμήματα και διανυκτέρευσαν στα κρατητήρια, έως ότου ανοίξει η εφημερία σε άλλο Νοσοκομείο το πρωί για να εισαχθούν. Σαν να πρόκειται για φυλακισμένους και όχι για ασθενείς. Τι λέει το ΕΚΕΠΥ;
Το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ υποφέρει από την υποχρηματοδότηση.
Το προσωπικό δεν διαθέτει το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό για να κάνει τη δουλειά του.
Το Νοσοκομείο δεν διαθέτει ούτε σταγόνα οξυζενέ, ποδιές μιας χρήσης, μάσκες προστασίας, γάζες, συσκευασίες οξυγόνου.
Δεν διαθέτει ούτε καν χτένες για να χτενίζονται οι ψυχικά πάσχοντες ασθενείς.
Ντροπή.
Σας κοινοποιούμε βίντεο με καθηλωμένους ασθενείς. Θα μπορούσε το φαινόμενο των καθηλωμένων να περιορισθεί εάν υπήρχε περισσότερο προσωπικό και περισσότερες ψυχιατρικές κλίνες οξέων περιστατικών σε άλλα Νοσοκομεία.
Καθηλωμένοι υπάρχουν σε όλα τα Νοσοκομεία που διαθέτουν Ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών και πολλά ράντζα.
Πλήρης κατάρρευση.
Και όμως το προσωπικό κρατάει όρθιο το ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ. Όπως και όλες τις Μονάδες Δημόσιας Ψυχικής Υγείας με ηρωικές προσπάθειες!!!
Για πόσο;
Δεν αντέχουμε άλλο!!!
Θα συμβεί η στραβή!!!

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                                        ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

No comments: