6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Thursday, June 8, 2017

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΔΣ ΚΑΙ ΠΟΕΔΗΝ -ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

21-22 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ




Συναδέλφισσες-οι,
Οι διπλές εκλογές στις 21-22 Ιουνίου για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας και για εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ γίνονται μέσα σε κρίσιμες συνθήκες.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ψηφίσει το 4ο Μνημόνιο και βάζει μπρος νέο γύρο επιθέσεων με περικοπές μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση φορολογίας, στο όνομα της ελάφρυνσης του χρέους. Ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ΕΕ είναι πρόθυμοι να δώσουν ένα τέτοιο αντάλλαγμα, τη στιγμή που η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας διεθνώς, είναι άπιαστο όνειρο. Όλες οι Μνημονιακές δυνάμεις είτε ψήφισαν είτε δεν ψήφισαν στη βουλή, ξέρουν ότι το πραγματικό ζήτημα είναι η εφαρμογή των μέτρων τη στιγμή που το εργατικό κίνημα αντιστέκεται όπως έδειξε πρόσφατα στην πανεργατική απεργία στις 17 Μάη.

Σ’ αυτά τα πλαίσια έχουμε τη δυνατότητα να σπάσουμε τη μνημονιακή πλειοψηφία μέσα στο σωματείο μας, βάζοντας στην άκρη ΔΑΚΕ-πρώην ΠΑΣΚΕ (τώρα πια έχουν καινούριο όνομα). Το ίδιο πρέπει να γίνει και με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΟΡΑΜΑ) που δε βοήθησε στην ανάπτυξη του κινήματος στο νοσοκομείο καθώς επέλεξαν να μείνουν πιστοί στην κυβέρνησή τους. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη από ένα σωματείο που συσπειρώνει τους εργαζόμενους και οργανώνει με απεργίες τη σύγκρουση με τα μνημόνια. Που οργανώνει μαζικές γενικές συνελεύσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι να έχουν το λόγο και εκείνοι αποφασίζουν και όχι σε συνεδριάσεις του δ.σ. κεκλεισμένων των θυρών. Ένα σωματείο που είναι η πραγματική φωνή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο μας.

Αντίστοιχα μας δίνεται η δυνατότητα να δυναμώσουμε την αριστερά πέραν του ΣΥΡΙΖΑ στην ομοσπονδία της ΠΟΕΔΗΝ.
 Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ με την ΠΑΣΚΕ πλειοψηφούσα, αναγκάστηκε πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα να κηρύξει απεργίες. Αυτές πέτυχαν διότι οργανώθηκαν από τα κάτω μέσα στα νοσοκομεία μας με πρωτοβουλία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και μαχητικών εργαζόμενων. Θέλουμε αυτή η φωνή να βρεθεί με εκλεγμένους στο γενικό συμβούλιο και στην εκτελεστική επιτροπή για κλιμάκωση των αγώνων, ουσιαστική οργάνωση των μαχών και για να παίξουμε ρόλο συντονισμού και με άλλες ομοσπονδίες.

Ήδη μία σειρά από κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία έχουν φέρει αποτελέσματα. Από τις απεργίες που κέρδισαν ότι δεν απολύθηκαν οι επικουρικοί γιατροί, μέχρι το πάγωμα των διαδικασιών που απολύουν εργολαβικούς, το μπλοκάρισμα της αξιολόγησης και τα μαζικά “καραβάνια για τη σωτηρία του ΕΣΥ” που διεκδικούν μαζικές προσλήψεις. Επιπλέον η νίκη εγγραφής εργολαβικών σε μία σειρά σωματεία όπως και το ανοιχτό ζήτημα να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.

Το δόγμα του “μονόδρομου των Μνημονίων” οδήγησε τον Τσίπρα στην ψήφιση του πιο Θατσερικού 4ου Μνημονίου δείχνοντας με τον πιο σκληρό τρόπο που καταλήγει η Αριστερά που δεν συγκρούεται. Την ίδια στιγμή κανένας εργαζόμενος δεν πείθεται ότι το μισητό νεοφιλελεύθερο Μητσοτακέικο είναι η εναλλακτική απέναντι στη δεξιά κατρακύλα του Τσίπρα. Έτσι παρά τις προδοσίες του ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος επιμένει αριστερά.

Οι αγώνες μας παραμένουν ο μόνος δρόμος για να υπερασπίσουμε 
τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας


Μπορεί να ψηφίζουν με ευκολία τα νέα Μνημόνια μέσα στους τέσσερις τοίχους της Βουλής, όμως είναι άλλο, το αν θα μπορέσουν να τα εφαρμόσουν. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι το εργατικό κίνημα που δεν σταμάτησε να απεργεί, να διαδηλώνει, να συγκρούεται με τα μνημόνια όσα “αντίμετρα” και αν υπόσχονται. Η πανεργατική απεργία στις 17 Μάη είναι η τελευταία τρανταχτή απόδειξη ότι ο κόσμος δε βρίσκεται στον καναπέ του. Εδώ, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κατέχουν μία ξεχωριστή θέση. Έχουν οργανώσει τις περισσότερες και πολλές φορές μαζικότερες, κινητοποιήσεις–απεργίες από όλους τους κλάδους του Δημοσίου. Το πιο εμβληματικό παράδειγμα είναι τα «Καραβάνια για τη σωτηρία του Ε.Σ.Υ». Η ΟΕΝΓΕ με την Αριστερά πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι ξαναφέρνει τις απεργίες στον ιατρικό κλάδο στην ημερήσια διάταξη όπως έγινε με τη 48ωρη απεργία 17-18 Μάη. Με τους αγώνες μας στην υγεία βάζουμε στο κέντρο των διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος το αίτημα για μαζικές προσλήψεις, συσπειρώνοντας και τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στους δήμους σ’αυτές τις διεκδικήσεις.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ μέσα στα παραπάνω πλαίσια έχει παίξει πρωτοπόρο ρόλο μέσα στο Γ.Ν.Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ πάνω σε τρεις άξονες :

Α) Οργάνωση από τα κάτω, δυνάμωμα των απεργιών, ενότητα της Αριστεράς στη δράση, πολιτικοποίηση των αγώνων.Με όπλο τη Γενική Συνέλευση, τις ανοιχτές επιτροπές αγώνα, τον οριζόντιο συντονισμό με τα άλλα νοσοκομεία μέσα από το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, ήμασταν η δύναμη που σε τακτική βάση ενημέρωνε, εξηγούσε πολιτικά και οργάνωνε τους συναδέλφους μας ενωτικά. Το πανό του σωματείου μας βρέθηκε σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων δύο χρόνων. Ξαναφέραμε στο νοσοκομείο την έννοια της διαδήλωσης, του προσωπικού ασφαλείας, της κόντρας με τους απεργοσπάστες. Ξέρουμε ότι πάνω από όλα η Τρόικα έχει βάλει στόχο την κατάργηση του συνδικαλισμού και των συνδικάτων και γι’αυτό πρέπει να τα περιφρουρήσουμε ως κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.

Β) Προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων μέσα στο χώρο εργασίας.Μπήκαμε μπροστά και ακυρώσουμε την ΕΔΕ που είχε καλέσει η κα Παγώνη (ΔΑΚΕ) την άνοιξη του 2015 ενάντια στους ειδικευόμενους της που έκαναν επίσχεση. Αποκαλύψαμε την εμπλοκή ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ στο ζήτημα των συγχωνεύσεων–καταργήσεων τμημάτων του νοσοκομείου. Ήταν η παράταξή μας που μπήκε μπροστά στην ανάδειξη του θέματος του γκρεμίσματος του τοίχου μονάδας–υπομονάδας της καρδιολογικής και δε σταμάτησε να αγωνίζεται για την αποκάλυψη των πραγματικών υπεύθυνων αυτής της κατάστασης (είναι πλέον γνωστή η αγαστή συνεργασία της κας Νταβώνη (ΔΑΚΕ) με τον καινούριο διοικητή και τους μεγαλοδιευθυντές στη λήψη των σχετικών αποφάσεων), ενώ συνεχίζει να επισημαίνει τις τραγικές επιπτώσεις για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Γ) Πολιτικές πρωτοβουλίες μέσα στο νοσοκομείο με αιχμή το αντιρατσιστικό –αντιφασιστικό κίνημα. Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες με την πρωτοβουλία που πήραμε και στείλαμε κλιμάκιο γιατρών–νοσηλευτών στο λιμάνι του Πειραιά στην Ε3. Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις για να κλείσουν τα γραφεία της Χ.Α. στη Μεσογείων και στις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Φύσσα και Λουκμάν και στη διεθνή μέρα δράσης στις 18 Μάρτη μαζί με πρόσφυγες από τα καμπς της Αττικής. Τέλος αναδείξαμε το ρατσιστικό χαρακτήρα του ΑΣΕΠ που είχε προαπαιτούμενη την ελληνική ιθαγένεια για να προσληφθούν καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι και σεκιούριτι.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Συναδέλφισσες-οι, 
Τις παραπάνω μάχες τις δώσαμε και είμαστε περήφανοι για αυτές. Μπροστά μας έχουμε τον αγώνα για μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ για να δουλεύουμε σε ανθρώπινους ρυθμούς, να παρέχουμε υψηλής ποιότητα υγεία και να είναι καθολικό δικαίωμα. Τον αγώνα για να μην περάσει ο νέος τρόπος εφημέρευσης που νομιμοποιεί την υποστελέχωση και υποβαθμίζει το ιατρικό έργο. Τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και στις απολύσεις των επικουρικών. Τον αγώνα για να στελεχωθεί η ΠΦΥ με μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Τον αγώνα ενάντια στις συγχωνεύσεις-κλεισίματα σε μια περίοδο που μεγαλύτερα κομμάτια στρέφονται στα δημόσια νοσοκομεία. Τον αγώνα για να διώξουμε τη μαφία των εργολαβιών καθαριότητας-φύλαξης-σίτισης και την πρόσληψη όλων των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς εθνικότητας ή εκπαίδευσης. Τον αγώνα εν τέλει για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Οι αγώνες μας είναι το κλειδί για να επιβάλουμε τις εργατικές λύσεις στην κρίση. Μόνο με μονομερή διαγραφή του χρέους, σύγκρουση με την παγίδα του Ευρώ και της ΕΕ υπάρχει προοπτική επιβίωσης. Άλλωστε δε χρωστάμε οι εργαζόμενοι τα χρήματα σε ΔΝΤ-ΕΕ. Να πληρώσουν την κρίση οι τραπεζίτες και οι καπιταλιστές για να βρεθούν λεφτά για την υγεία. Για να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Μόνο με προσλήψεις μόνιμων επιμελητών γιατρών και όχι συμβασιούχων-επικουρικών θα μπορούν ασθενείς και προσωπικό να νιώθουν ασφάλεια και οι ειδικευόμενοι γιατροί να εκπαιδεύονται και όχι να καλύπτουν τα κενά. Μόνο με ουσιαστική εκπαίδευση ειδικευόμενων γιατρών και όχι με εξετάσεις-”κοφτήρια”, οι νέοι γιατροί θα είναι αποτελεσματικοί και δε θα παίρνουν το δρόμο του εξωτερικού.

Μόνο με την εναντίωση μας στους πολέμους και κρατώντας τα δημόσια νοσοκομεία ανοιχτά για φτωχούς, ανασφάλιστους και πρόσφυγες θα απαντήσουμε στην ανθρωπιστική κρίση-Θα μπορέσουμε να νιώθουμε άνθρωποι απέναντι στο συνάνθρωπό μας. 

Μόνο με την εναντίωσή μας στο Φασισμό-Νεοναζισμό δε θα αφήσουμε να σηκώσουν κεφάλι οι νοσταλγοί του Χίτλερ όπως έγινε στην προηγούμενη μεγάλη κρίση της δεκαετίας του ‘30. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για την καταδίκη των δολοφόνων της Χ.Α.

Γνωρίζουμε ότι είναι πολλά αυτά που χρειάζεται να γίνουν για να έχουμε ένα πιο αποτελεσματικό, δημοκρατικό, διεκδικητικό και ουσιαστικό ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Χρειάζεται να γίνονται συχνά Γενικές Συνελεύσεις που θα συμμετέχουν ενεργά οι εργαζόμενοι. Χρειάζεται να μην περιμένουμε να βγει απόφαση για κινητοποιήσεις μέσα στο Νοσοκομείο για σοβαρά θέματα (πχ συγχώνευση μονάδας –υπομονάδας της καρδιολογικής) μετά από 2-3 συνεδριάσεις του ΔΣ του Σωματείου. Χρειάζεται, να μην επιτρέπεται να «θάβονται» ή να αποκρύπτονται ή να «ξεχνιούνται» σιγά- σιγά θέματα των εργαζομένων και της λειτουργίας του Νοσοκομείου που φτάνουν στο Σωματείο. Χρειάζεται να νιώθει ο κάθε εργαζόμενος ότι πραγματικά εκπροσωπείται μέσα από το ΔΣ του Σωματείου κάθε στιγμή και για κάθε πρόβλημα και όχι να τον θυμούνται όλοι λίγο πριν τις οποιεσδήποτε εκλογές. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα κλίμα συλλογικό, συναδελφικό, αγωνιστικό, αισιόδοξο, μέσα στο οποίο κανείς δεν φοβάται, κανείς δεν εκβιάζεται και κανείς δεν χρωστάει σε "κάποιους" που πρέπει να τους ξεπληρώσει ψηφίζοντάς τους... Χρειάζεται να συζητάμε και όχι να μαλώνουμε, να βάζουμε στόχους και όχι να μοιρολατρούμε, να αγωνιζόμαστε και όχι να γκρινιάζουμε. Χρειάζεται λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα ΝΕΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

21-22 ΙΟΥΝΗ - Στις εκλογές για το νέο ΔΣ του σωματείου μας και για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ:
  • Όσοι από εσάς βαρεθήκατε να νιώθετε αμήχανα και παθητικά απέναντι σε όσα συμβαίνουν… 
  • Όσοι από εσάς κουραστήκατε να ζείτε μέσα στο φόβο, την ανασφάλεια και την απογοήτευση ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει… 
  • Όσοι από εσάς δεν αντέχετε να βλέπετε να διαλύονται μέρα με την ημέρα όλα όσα με κόπο κατέκτησαν οι προηγούμενες γενιές… 
  • Όσοι από εσάς, δεν μπορείτε πλέον να κάνετε τα «στραβά μάτια» για όλα όσα συμβαίνουν στο διπλανό σας, γιατί ξέρετε ότι σε λίγο αυτά θα αφορούν και εσάς… 
  • Όσοι από εσάς βλέπετε ότι οι ατομικές προσπάθειες δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν τη ζοφερή καθημερινότητά μας… 
  • Όσοι από εσάς καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται να προσπαθήσουμε ΟΛΟΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ για να δημιουργήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε…
ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!
 
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ! 



No comments: