6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Thursday, March 1, 2018

ΕΑΠ-ΝΥΣΤΕΡΙ ΠΓΝΠ:ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΕΛΕΓΧΤΕΣ - ΟΥΤΕ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ- ΝΥΣΤΕΡΙ

Η Διοίκηση τον τελευταίο καιρό εντείνει τις πιέσεις προς το νοσηλευτικό προσωπικό και το προσωπικό ασφάλειας του νοσοκομείου για έλεγχο σε κάθε βάρδια των συνοδών των ασθενών, προκειμένου να εξασφαλίσει την «πάταξη» του φαινομένου της παροχής υπηρεσιών φροντίδας στους νοσηλευόμενους ασθενείς από «παράνομες» αποκλειστικές. 
Το πρόβλημα όμως τόσο της Διοίκησης όσο και του Υπουργείου δεν έχει να κάνει με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παροχή φροντίδας σε πάσχοντες από πρόσωπα χωρίς τα απαραίτητα τυπικά προσόντα, το πρόβλημά τους είναι η διαφυγή των κερδών και των εργατικών εισφορών από τα ταμεία του κράτους λόγω της αδήλωτης εργασίας .
Απόδειξη ότι αδιαφορούν πλήρως για την ασφάλεια των νοσηλευομένων αποτελεί το γεγονός ότι αφού με τις πολιτικές υποχρηματοδότησης που εφάρμοσαν στο χώρο της υγείας και της μείωσης του προσωπικού κάτω από τα όρια ασφαλείας, αφού άδειασαν τελείως τα νοσοκομεία από εργαζόμενους, καθιέρωσαν οι ίδιοι με νομοθετικό πλαίσιο τον θεσμό της αποκλειστικής νοσοκόμας, ο οποίος αποτελεί παγκόσμια Ελληνική πατέντα στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Μετέφεραν μ’ αυτόν τον τρόπο την ευθύνη της φύλαξης και της μέριμνας στους συγγενείς των πασχόντων, που καλούνται να δαπανήσουν από την τσέπη τους πάνω από 600 εκ. ευρώ ετησίως για την φροντίδα κατά την διάρκεια της νοσηλείας των συγγενικών τους προσώπων στα δημόσια νοσοκομεία και έριξαν το μπαλάκι για τον έλεγχο του μοιράσματος της πίτας αυτής μεταξύ δουλεμπορικών γραφείων ενοικιάσεως εργαζομένων, κράτους και «παράνομων» αποκλειστικών στις πλάτες του προσωπικού.
Απόδειξη αποτελεί ότι είναι οι ίδιες οι ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας που έφτιαξαν το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο φύλαξη νοσηλευόμενου στα δημόσια νοσοκομεία μπορεί να προσφέρουν όχι μόνο οι αποκλειστικές νοσοκόμες που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο και στους ονομαστικούς καταλόγους των νοσοκομείων, πτυχιούχοι νοσηλευτικών σχολών αλλά και εργαζόμενες από ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας οι οποίες δεν έχουν καμιά νοσηλευτική πιστοποίηση. (νόμος Βορίδη). 
Συνάδελφοι,
Ως εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούμε και δεν πρέπει να λειτουργήσουμε ως ελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους. Δεν μπορούμε να επιδοθούμε σε ένα ατελείωτο "κυνήγι μαγισσών" κατά την διάρκεια της βάρδιας ειδικά όταν υπάρχουν τμήματα που καλύπτονται κατά τη νυχτερινή βάρδια από μία νοσηλεύτρια. Δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα να κάνουμε εξακρίβωση στοιχείων ζητώντας ταυτότητες από τον κόσμο που μπαίνει στα νοσοκομεία προκειμένου να πιστοποιήσουμε τον βαθμό συγγενείας ασθενή-συνοδού.
Καλούμε την διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων να πάρει τώρα απόφαση και να καλύψει τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να απειθαρχήσουν στην απόφαση της Διοίκησης για έλεγχο και πιστοποίηση των συνοδών από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Μόνη λύση αποτελεί η μαζική πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, η πρόσληψη με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία όλων αυτών των νοσηλευτών που υποαπασχολούνται κάτω από το θεσμό της αποκλειστικής νοσοκόμας έχοντας τα τυπικά προσόντα να ασκούν νοσηλευτικό έργο.

No comments: